Annika, Dag 2 – 13 september 2016

Vanmorgen was Annika vroeg wakker, nl. om 4.30 uur. Maar eigenlijk was dit positief gezien het feit dat ze de eerste nacht zich om 2.00 uur en de tweede nacht om 4.00 uur meldde. We hoorden dat het gemiddeld een dag duurt per uur verschil, dus misschien nog 3 dagen te gaan, voordat ze rond 6.00 uur wakker is; hierover meer in de blog.

Vrolijk op weg naar de therapie
Vrolijk op weg naar de therapie

Annika had er gelukkig heel veel zin in!

Om 13.00 uur werd ze opgehaald door Lisa, stagiaire Heye (die overigens afgestudeerd psycholoog is met specialisatie in kinder- en sportpsychologie) en dit keer was Heike er ook bij. Heike is logopediste en hoofdherapeute. In het eerste halfuur werd er hard gewerkt. Er werd een speelparcours uitgezet waar Annika op verschillende manieren sensorische integratie krijgt aangeboden. Het is belangrijk dat ze goed ervaart waar ze is en wat ze voelt.

Bij de ingang van het CDTC
Bij de ingang van het CDTC

Wanneer moet ik werken?

Grappig detail; toen ze bezig waren, vroeg Annika door middel van gebaren wanneer ze moest ‘werken’. Want daar is ze op voorbereid; eerst hard werken en dan zwemmen met Chabelita.

Lisa heeft toen uitgelegd dat het spelen ook werken is 🙂  Annika ging op handen en knieën door een tunnel om stabiliteit te ervaren. Ze moest over een zitkussen kruipen en trampoline springen voor diepe druk. Er werd duidelijk gezegd dat ze na 5x springen moest stoppen en dat deed ze ook!! Vervolgens was er een bak met rijst waarin verschillende kaartjes zijn verstopt. Zon, beer, peer, paraplu, boom (en na de therapie gaf ze zelf aan dat de poes er ook nog bij zat; dus we zijn  benieuwd of dit klopt). Lisa vertelde dat door middel van in de handen klappen de woordjes werden geoefend. En dat ze ze heel goed uitsprak!! Op onze vraag hoe dat zo snel al mogelijk is, vertelde ze dat dit te maken heeft met de sensorische integratie; eerst goede input geven zodat de output goed is. Dit belooft wat voor de rest van de therapie! Dit spelletje deden ze om de beurt; iedereen kwam aan de beurt. Vervolgens mocht Annika haar wetsuit weer aantrekken. Dit ging eigenlijk heel goed.

Annika mag een kaartje uitkiezen
Annika mag een kaartje uitkiezen

We kregen als tip mee voor huis om 1 plek te markeren als aankleedplek, bijvoorbeeld met een mat op de grond. Annika moet daar dan blijven totdat ze haar kleren aan of uitheeft; om te voorkomen dat ze afgeleid wordt en gaat lopen. Deze tip nemen we mee!

Spannend, weer zwemmen met Chabelita

Vervolgens mocht Annika naar het dok, zwemmen met Chabelita. Het was heel mooi om te zien dat ze veel sneller het water in durfde dan gisteren. Ook maakte ze minder lawaai tijdens het zwemmen. Neemt niet weg dat ze wel heel veel spanning bij zich droeg..

Het is echt genieten
Het is echt genieten

Ze aaide Chabelita en het is  prachtig om te zien hoe goed de dolfijn is getraind. Heel rustig bleef Chabelita bij Annika (en Lisa) zwemmen en ze liet zich aanraken en aaien. Na verloop van tijd mocht Annika weer kiezen uit twee plaatjes; welke activiteit ze graag wilde dat Chabelita deed. Heel leuk om te zien dat ze, net als gisteren als eerste bellen blazen koos. En ja; Chabelita dook onder water en er kwamen bubbels.

Annika gebaarde op een gegeven moment dat ze graag wilde ‘werken’. Dus na een poosje weer op het dok. Daar oefenen ze de mondmotoriek door middel van clownsplaatjes. Tong naar boven, naar beneden en zelf kijken in de spiegel. Heike deed het voor. Annika deed het na  en keek in de spiegel. Vervolgens gaf ze de spiegel aan Lisa, nu was zij aan de beurt  🙂

Kriebelstaaf

Verder hebben ze gewerkt met een zogenaamde ‘kriebelstaaf’. Deze werkt op batterijen. Eerst de druk en kriebelen ervaren in de handen en hierna ook in het gezicht. Op een gegeven moment ook een spatel erbij gebruikt die in haar mond werd gedaan. Ze stond dit toe en vond het niet vervelend. Even later mocht Annika weer zwemmen met Chabelita. Ze mocht watertrappelen en Chabelita deed met haar mee. Dat was heel leuk om te zien en hier hebben we een leuk filmpje van!

Watertrappelen met Chabelita
Watertrappelen met Chabelita

Tijdens het nagesprek met Lisa de diverse (hierboven beschreven) activiteiten doorgenomen. Tevens aangegeven waar we soms tegenaan lopen. Bijvoorbeeld hoe we het beste met Annika om kunnen gaan in de situatie van vanmorgen waarin ze toch heel veel lawaai maakt op de vroege morgen en aandacht vraagt. Dit soort situaties hebben we veel vaker, voornamelijk wanneer het anders gaat dan gepland. En dat gebeurt soms in ons gezin!

Schaapje

Bij het voorbeeld van het vroeg wakker worden; Annika mist de structuur van het ‘schaapje’; een speciale klok die we thuis gebruiken maar (helaas) niet hebben meegenomen. Thuis mag ze pas uit bed wanneer het schaapje ‘groen’ is. Wanneer ze toch bij ons komt, moet ze terug en wachten op haar slaapkamer. Dit gaat thuis redelijk goed. Hier hebben we geen schaapje en daarnaast speelt natuurlijk ook het tijdsverschil haar parten. Lisa gaat erover nadenken hoe we dit kunnen oppakken. Maar misschien is het helemaal niet nodig en blijft ze morgen wel tot een uur of 6 slapen :-).

Annika was wel heel moe na de therapie. We hebben nog even kennis gemaakt met de andere gezinnen en medewerkers van het CDTC tijdens een ‘happy hour’. Hier  kregen we drankjes en heerlijke Curaçaose hapjes!

Charlotte, Emily en Rosalyn hebben vandaag hun eigen programma gevolgd. Ze hebben afgesproken om in de komende dagen een film te maken over dolfijnen en de training en alles wat hier rondom heen gebeurt. Charlotte als opdracht voor school en Emily voor de fun. Misschien kan zij het ook wel gebruiken voor school; dat zou een mooie aanvulling zijn.

Workshop, dokdag en familyswim

Morgen hebben Marco en Inge van 11.00 tot 12.00 een workshop, die door fysiotherapeut Bibi wordt gegeven: workshop hoe neem ik waar? Prikkelverwerking in de praktijk.

Verder mogen Annika’s zussen en zusje tijdens de therapie mee het dok op om te zien en ervaren wat Annika meemaakt.

En dan nog iets heel bijzonders: na afloop van de therapiesessie mogen we zelf ook ervaren hoe het is om te zwemmen met Chabelita en waarschijnlijk dolfijn Bonnie. Bonnie is de moeder van Chabelita. Zo kunnen we allemaal ervaren en voelen hoe het is om met deze prachtige dieren in het water te zijn!!

We zien er naar uit!

Op naar dag 3!

Groetjes Marco, Inge, Charlotte, Emily, Annika en Rosalyn

10 gedachten over “Annika, Dag 2 – 13 september 2016”

 1. wat krijgen we zo een mooi beeld van wat jullie aan het doen zijn! Veel plezier gecombineerd met hard werken en veel leren voor zowel Annika als jullie.
  Een dikke knuffel van “nieuwe Tamara” voor Annika…..Geniet van dit unieke samenzijn voor jullie!

 2. We hebben ook de Dolfijnen zien zwemmen in Curacao en wisten dat er therapie gegeven werd.
  Maar ik wist niet dat dit zo breed was geweldig om dit te lezen.
  En dat Annika nu al dingen op pakt
  Nou op naar dag 3 en wij lezen weer met plezier.

  Liefs Fam Kempe

 3. Hallo, bijzonder om zo met jullie mee te beleven!
  Bij het “verloren” (vergeten) ? schaapje moest ik denken aan onze oplossing toen de kinderen kleiner waren. We gebruikten een (nacht)lampje met een tijdschakelaar erachter. Als je op dat lampje een geknutselt schaapje plakt, zou t dan het schaapwekkertje van thuis kunnen vervangen?
  Veel succes verder!

 4. Heel erg leuk om te zien dat jullie genieten op Curacao!! Ik heb me nooit gerealiseerd dat dolfijntherapie op deze manier zou plaatsvinden. Leuk om te lezen.
  Gr. Marion Fokké

 5. Wauw wat een prachtige samenvatting van jullie dag. Wat een indrukken zullen er op jullie afkomen en al helemaal op Annika. Ik lees en leef met jullie mee, heel veel zegen in alles. Ik zal bidden voor een goede nachtrust ! Groetjes Renate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *