Annika, Dag 6 – 19 september 2016

En dan zijn we al weer ruim een week in Curaçao!

Heerlijk weekend achter de rug. Zaterdag een drukke dag gehad,

Ons viertal op de Pontjesbrug
Ons viertal op de Pontjesbrug

eerst hebben we na een tip (bedankt Bibi!!) tussen de schildpadden gezwommen bij Playa Grandi (Piskado). Moeilijk te omschrijven hoe het voelt om tussen deze prachtige dieren te zwemmen. ’s Avonds zijn we naar Willemstad geweest en hebben we op de pontjesbrug gelopen 🙂  Even een paar foto’s hiervan!

Zwemmen tussen de schildpadden
Zwemmen tussen de schildpadden

Zondag was een mindere dag. Annika was heel mopperig en soms ook boos. Waarschijnlijk is het toch te druk geweest op zaterdag. Daarom maar op tijd naar bed. Marco bracht haar naar bed en ze benoemde heel duidelijk arm, been en voet! Dat dan wel weer!

Vanmorgen rustig aan gedaan en ze had weer heel veel zin in de therapie! Tegen 12.15 uur vertrokken we richting het CDTC. Toen we aankwamen, ging Annika direct naar binnen. Ze vond het vanmorgen wel lastig om te blijven zitten en te wachten totdat Lisa en Heye haar kwamen halen.

De zussen gaan vandaag kanoën
De zussen gaan vandaag kanoën

De andere meiden gingen vandaag kanoën met Corine, Ollie en Bibi. Na afloop kwamen ze heel enthousiast terug! Wat worden de meiden goed opgevangen! Iedere keer wat anders. Ook is er uitgebreid met hen gesproken over het hebben van downsyndroom. Vooral voor Rosalyn was dit heel verhelderend. Charlotte en Emily waren 6 en 3,5 toen Annika werd geboren en hebben het proces van heel dichtbij meegemaakt. Ook de zorgen die er vooral in het begin genoeg waren. Rosalyn kwam 3 jaar later en groeit ‘gewoon’ op met een oudere zus met een beperking. Heel goed dat hier ook (extra) aandacht voor is!

Annika was vanmiddag supergemotiveerd vertelde Lisa. Ze begon met een zogenaamde ‘lichaamsbegroeting’. Ze startte met druk geven aan de voeten, toen de knieën, benen en verder omhoog. Met de rug tegen de muur, dus dubbel druk ervaren. En alles goed benoemen.

Rustig meezwemmen met Chabelita
Rustig meezwemmen met Chabelita

Hierna weer het zwaartevestje aan en weer een plan doorgenomen. Lisa heeft Annika in een mat gewikkeld. Ze gaf aan dat een dergelijke oefening op twee manieren ervaren kan worden; gelukkig vond Annika het heerlijk. Ze hebben gedaan alsof ze een ‘pannenkoek’ werd. Met poedersuiker en stroop. Ze vond het prachtig en was heel rustig. Hierna wilde ze nog een keer! Maar helaas, dit mocht maar één keer!

Lisa was heel enthousiast en vertelde dat ze alles maar één keer hoefde te zeggen vandaag en dat Annika heel goed luisterde. In de bak met bonen had ze clownsplaatjes verstopt. Annika heeft super meegedaan en heel goed geoefend. Ze gaf heel duidelijk ‘ja’ aan. Heel goed te verstaan. Ze was vandaag net een ‘sponsje’, aldus Lisa.

Even met de beentjes op Chabelita
Even met de beentjes op Chabelita

De woordjes hond, boot, bal en boek gingen vandaag heel goed. Het woordje ‘zon’ blijft nog lastig. We zijn zelf ook steeds bezig om woordjes uit te lokken. Dat gaat soms redelijk goed en soms helemaal nog niet. Binnen was ze supergemotiveerd, buiten wat meer afgeleid. Daar moest Lisa haar een aantal maal vragen om ‘ja’ goed uit te spreken. Wat ons wel opviel is dat ze het heerlijk vond in het water met Chabelita. Ze koos de opdrachtkaartjes met zorg uit en genoot van het zwemmen; zoals jullie kunnen zien op de foto was ze heel ontspannen!

Heerlijk relaxt
Heerlijk relaxt

Op het dok is Lisa weer in haar mondgebied geweest met een staafje. Die moest ze wegduwen met haar tong. Dit vond ze nog wat lastig, ze beet er regelmatig op. Dit doet ze ook vaak met het tandenpoetsen. Lisa vertelde dat ze wel heel duidelijk richting Annika benoemde hoe vaak ze nog met het staafje in de mond gaat, zodat Annika goed weet wanneer het stopt. Dit heeft Marco vanavond ook met het tandenpoetsen geprobeerd; 5 seconden aan de ene kant, 5 seconden aan de andere kant; 5 seconden aan de voorkant etc. en dit ging heel goed!! Zelfs bij haar voortanden, die zijn bij Annika normaal gesproken het lastigste om te poetsen.

Wat Annika vandaag lastig vond was dat Lisa haar pet op had. Dit had ze vorige week niet en voor Annika is het lastig om met dit soort situaties om te gaan. Ze probeerde een aantal keer om de pet af te trekken. Dit deed ze ook toen Chabelita zou gaan dansen. Toen ging deze leuke activiteit niet door…

Wij ervaren ook regelmatig dat Annika het lastig vindt om met bepaalde situaties om te gaan. Een voorbeeld hiervan is een staartje in de haren doen bij haar zusje. Dit mag niet van Annika. We hebben dit voorbeeld aangehaald. Als we toch doorzetten, wordt ze vreselijk boos en gaat ze schreeuwen en probeert ze het staartje uit te trekken. Ze kan hier hééél lang in blijven hangen. De tip is toch om het te doen en dit gedrag niet te accepteren. We gaan het wel een keer proberen; maar we kunnen hier nu al tegenop zien om heel eerlijk te zijn. Maar misschien gaat dit straks ook beter na de therapie, we gaan dit thuis maar een keer uitproberen op een moment dat uitkomt  🙂

Samen op de boot, De Pelican Express
Samen op de boot, De Pelican Express

Na de therapie zijn we op een bootje de Caribische Zee op geweest. Een speciale boottocht voor CDTC kinderen en hun families. Er waren nog een aantal (Duitse) families die meegingen. In twee uur naar het ‘Spaanse Water’ en weer terug. Zonsondergang gezien. Weer een ervaring rijker, we zijn heel dankbaar dat we dit allemaal mee mogen en kunnen maken!!

Op naar dag 7!!

Hartelijke groeten van Marco, Inge, Charlotte, Emily, Annika en Rosalyn

 

3 gedachten over “Annika, Dag 6 – 19 september 2016”

  1. Geweldig zie er steeds weer naar uit om iets van Annika’s vorderingen te zien.En mooi om te horen/zien dat de andere meiden ook zo goed worden opgevangen. Hoop en bid dat deze ervaring jullie dat zal brengen waar jullie zo naar verlangen Gods zegen voor de komende tijd, en geniet er goed van want het is zo tijd om naar huis te gaan.En daar zien ook heel veel mensen naar uit.lieve groetjes Bert en Pe

  2. Wat leuk om jullie blogs te lezen! Fijn dat jullie zoveel tips krijgen en vooruitgang zien.. gaaf! (Het verhaal over de ‘staartjes’ verklaard een hoop.. Ik doe midden op de dag ook wel eens mn haar in een staart… Deze wil ze dan ook uit trekken! 🙂 )

    Succes allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *