Annika, Dag 7 – 28 augustus 2018

Annika wordt ’s morgens rond 6.30 uur wakker. Vanmorgen was ze niet zo heel vrolijk. Omdat we niet willen dat ze direct achter de I-pad kruipt, gaat óf Marco of ik met haar mee. Vanmorgen (na wat aanmoediging) heeft ze alleen memory gespeeld, helaas mocht Marco niet meedoen. Maar ze benoemde wel zelf de kaartjes 😊.

Met deze stapjes zijn we heel blij. Tijdens de therapie zegt ze heel veel, maar in het vakantiehuisje en met ons zijn het soms momenten waarop ze wat zegt. Maar ook heel vaak wil ze het niet en zegt ze het niet of niet duidelijk.

Maar niet tijdens de therapie; het is zo gaaf om te horen dat het er echt in zit!

Annika heeft weer veel twee-woord zinnen gebruikt! Er is door videograaf Miguel een video gemaakt van de activiteiten die ze binnen heeft gedaan en ze heeft heel veel twee-woord zinnen gebruikt. Dus dat zal straks mooi te horen zijn op de video die we aan het einde van de therapie meekrijgen!

Ze zei weer spontaan ‘pak aan’ en ‘band aan’.

Annika vindt het moeilijk om de wangen bol te maken met het spugen. Stephanie vertelt dat ze dit willen stimuleren door het blazen goed te oefenen. Ook vertelt ze dat Annika vaak de luchtstroom via de neus gebruikt en zo haar spraak nasaal klinkt. Het zou juist mooi zijn dat de luchtstroom door de mond extra gestimuleerd wordt en door het blazen te trainen hopen ze èn het spugen èn de luchtstroom door de mond te stimuleren.

Ze hebben hier veel oefeningen mee gedaan.

Bakje met water en sop en voedselkleurstof. En hier overheen had Merel iets gemaakt waardoor ze belletjes kon blazen.

Morgen willen ze hier verder mee gaan en haar nog een blaasspelletje aanbieden.

In het water heeft ze heel veel verstaanbare dingen gezegd. Soms zelfs spontaan! En ook heeft ze in het water meerdere 2-woord zinnen uit zichzelf gezegd.

Verder hebben ze vandaag weer met de haren geoefend; eerst een vlecht en later hebben ze twee staartjes gemaakt.

Vandaag heeft ze zelfs met twee dolfijnen gezwommen. Op de vraag of ze met 1 of met 2 wilde zwemmen, gaf ze zelf aan; ‘met 2 dolfijnen’! Dus Nubia kwam Chabelita even versterken en Annika; die vond het prachtig!!

Op het dok hebben ze memory gespeeld met kaartjes van zon, boot, vis en bal. Dit zijn klanken die ze kan en heel goed heeft uitgesproken.

Annika vindt het wel belangrijk om de controle te houden. Het helpt haar om een keuze te krijgen, om een soort van invloed te houden. Het is voor ons goed om hier rekening mee te houden; en haar een keuze te geven.

De zussen hebben vandaag met een kajak gevaren tijdens de brusjesclub, dat was een leuke activiteit! Al met al weer een geslaagde dag!

Vanavond heeft Charlotte een mooie zonsondergang gefotografeerd vanaf het balon van ons vakantiehuis in Piscadera. Deze willen we jullie niet onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *