Annika, Dag 8 – 29 augustus 2018

We vertrekken elke dag rond 12.15 uur richting het CDTC. Het is ongeveer 20 minuten rijden, maar omdat rond 12.30 uur de scholen uitgaan, is het extra druk rond de middag en doen we er ongeveer 30 tot 35 minuten over. Het is elke dag weer een leuke rit naar het CDTC. De huizen hebben zoveel verschillende kleuren, de meeste hebben pasteltinten, zachtroze, groen, maar ook zien we zonnig gele woningen en zelfs woningen die kobaltblauw zijn geverfd! We rijden elke dag over de hoge Wilhelminabrug en kijken hiervan uit op  de handelskade met de Koningin Emmabrug, ook wel pontjesbrug of ‘swinging old lady’ genoemd. Dagelijks maken zo’n 15.000 voetgangers gebruik van de pontjesbrug die 168 meter lang is. Ook een leuk weetje; deze pontjesbrug is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld en drijft op de Sint Annabaai die de wijken Punda en Otrabanda met elkaar verbindt.

De wegen zijn over het algemeen niet zo heel goed in Curaçao, vaak hebben ze kuilen. Veel woningen zijn in vervallen staat en het valt op dat er veel rommel overal ligt. Dat staat haaks op het prachtige terrein rondom het Sea Aquarium (waar het CDTC ligt) dat aan Mambo beach ligt. Een perfect zandstrand met een helblauwe zee.

Net over de brug zien we vandaag een supergroot cruiseschip. Met een grote gele glijbaan op de top, dus Rosalyn zag het helemaal zitten en wil graag een cruise maken 😉.

Annika was vandaag moe. En ondanks dat ze moe is, heeft ze wel goed gewerkt.

Toen ze startte met de therapie hebben wij eerst een gesprek met Faye gehad. Faye is psycholoog en had een aantal praktische tips hoe we het beste met bepaalde situaties kunnen omgaan. Het zijn bruikbare tips!

Stephanie vertelde dat Annika overprikkeld was. Ze haalde soms de lettergrepen door elkaar en was best vermoeid. Ze heeft wel goed haar best gedaan, met hulp heeft ze mooie zinnen gemaakt.

Met de Z-vibe; de vibrerende therapiestaaf, hebben ze haar handen gestimuleerd en toen hebben ze een blaasspelletje gedaan. Met een rietje is een bolletje katoen weggeblazen op een bord met banen. Ze kon punten verzamelen om het bolletje door poortjes te blazen. Ze was heel gemotiveerd, maar wel stiller dan gewoonlijk.

Ze was vandaag veel meer op haar haar aan het kauwen, dus toen ze bij het dok waren, kreeg ze weer een staartje in; waar ze ook weer meer op kauwde. Daar konden ze ook aan zien dat ze meer afgeleid was.

Ze had vandaag veel meer kaders nodig. Ze maakte wat meer onverwachte bewegingen en daarom heeft Stephanie haar begeleid bij het aaien van Chabelita. Keuzes maken vond ze vandaag moeilijker en soms heeft Stephanie voor haar gekozen.


Op het dok hebben ze een verhaaltje laten zien met 4 plaatjes die ze op de goede volgorde moest leggen. Het op volgorde leggen ging haar goed af.

Op de brusjesclub hebben ze vandaag dolfijntrainer dag gehad. Ze hebben van alles geleerd over de dolfijnen en hoe ze verzorgd worden. Ook kregen ze les hoe de dolfijnen uit elkaar gehouden worden. In mijn ogen lijken ze heel veel op elkaar, maar toch weten de trainers feilloos welke dolfijn het is en Mirjam heeft de brusjes verteld door middel van foto’s waar ze op kunnen letten!

Annika zit vol van het feit dat Chabelita 2 jaar geleden een baby’tje heeft gekregen. Helaas is het dolfijntje toen na een paar dagen overleden, maar toen Annika therapie kreeg, was Chabelita zwanger en dat herinnert ze zich nog goed. Het komt vaak even boven. Marco heeft haar verteld dat het baby’tje is overleden, dat Chabelita eerst verdrietig was maar nu niet meer en dat ze ook vrolijk wordt wanneer Annika haar goed aait, knuffelt en kusjes geeft. En dat heeft ze vandaag dan ook vol overgave gedaan!

Aan het einde zwaait iedereen naar Chabelita en Chabelita naar Annika en haar trainer en begeleiders. Altijd weer een prachtig gezicht om te zien!

Hartelijke groet,

Marco, Inge, Charlotte, Emily, Annika en Rosalyn Koppelman

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *