Annika

Wil je weten hoe het met Annika gaat, een half jaar naar de dolfijnondersteunde therapie?
Klik dan hier, lees haar verhaal en kijk naar het schitterende filmpje!

Van 12 september tot en met 23 september volgde Annika de Dolfijntherapie. Lees er alles over in haar blogs hieronder.annika
Annika, Dag 1 – 12 september 2016
Annika, Dag 2 – 13 september 2016
Annika, Dag 3 – 14 september 2016
Annika, Dag 4 – 15 september 2016
Annika, Dag 5 – 16 september 2016
Annika, Dag 6 – 19 september 2016

Annika, Dag 7 – 20 september 2016
Annika, Dag 8 – 21 september 2016
Annika, Dag 9 – 22 september 2016
Annika, Dag 10 – 23 september 2016

Annika is op 15 januari 2007 geboren als dochter van Marco en Inge. Annika heeft twee oudere zussen Charlotte en Emily en een jonger zusje Rosalyn. Wewonen in de gemeente Wierden in Overijssel.

Annika heeft het Downsyndroom. Dit kwam als een complete verrassing. Toen ze ter wereld kwam, maakte de verpleegkundige zich zorgen, omdat Annika er toch ‘anders’ uitzag. Inge wuifde dit weg: “Ach, van mijn kant hebben ze allemaal een breed voorhoofd”. Vervolgens moest Annika in de couveuse en werd binnen een dag de diagnose downsyndroom gesteld, dat later werd bevestigd middels een bloedonderzoek.

Er volgden spannende weken in twee verschillende ziekenhuizen. Na vier weken mocht ze eindelijk naar huis, zij het met sondevoeding. Wat een heerlijk moment!! Na ongeveer drie maanden was Annika sterk genoeg om de borstvoeding zelf te drinken en had ze de sonde niet meer nodig. In die tijd waren er veel ziekenhuisbezoeken.

Vanaf dat Annika ongeveer een half jaar oud was, kreeg ze fysio- en logotherapie om haar ontwikkeling te stimuleren. Met kleine stapjes werd gewerkt aan deze ontwikkeling. Ook werd er al op jonge leeftijd gestart met het leren van gebaren. Annika pikte heel veel dingen goed op. De rest van het gezin moet wel geduldig zijn, want Annika houdt haar eigen tempo aan !

Toch bleek dat vooral de spraak achterbleef. Annika ging maar geen woordjes zeggen, het is enorm moeilijk voor haar om te praten. We hebben daarom ongeveer twee jaar geleden de facebookpagina ‘het gebaar van de dag’ opgestart, waarmee we allemaal proberen om elke dag een nieuw gebaar te leren. Annika pikt de gebaren goed op en hierdoor kan ze zich binnen het gezin redelijk verstaanbaar maken. Al blijft het soms toch wel gissen wat ze precies bedoelt.

Annika’s taalbegrip is veel groter dan haar taalgebruik en ze wil zich heel graag verstaanbaar maken! Ze begrijpt veel van wat er om haar heen gebeurt, maar kan er niet met gesproken taal op reageren. Hierdoor wordt ze vaak jonger ingeschat door de buitenwereld.

Wij hopen van harte dat door de dolfijntherapie een impuls wordt gegeven aan het spreken van Annika en dat ze hierin na het volgen van de therapie veel vooruitgang zal boeken! Daarnaast hopen we dat Annika meer stuurbaar wordt en beter om kan gaan met veranderingen.

We zien het als een enorme kans en zijn heel blij en dankbaar dat deze langgekoesterde wens nu werkelijkheid mag worden!

Marco, Inge,  Charlotte, Emily, Annika en Rosalyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *