Milan, Dag 3 – 26 oktober 2016

Vandaag mochten Ivan en Silvan mee op het dok om te kijken en om Nubia te aaien. Ook mochten Ivan en Silvan de dolfijntrainster Anouk van alles over dolfijnen vragen. Nu weten ze dat dolfijnen 80 tanden hebben en dat ze 50 jaar kunnen worden. Ivan vroeg waarom Nubia allemaal krassen op haar huid had. Anouk vertelde dat Nubia een beetje ondeugend is en deze krassen komen van het stoeien en spelen.
img_2598
Net voordat Milan, Ivan en Silvan naar het dok toe liepen begon het hier keihard te regenen. We werden allemaal nat (ja, wij ook omdat we gingen kijken), maar even later scheen de zon alweer en waren we zo weer droog. Het werd toen zonder wind weer heel warm.
img_2600
Milan mocht ook vandaag veel zwemmen met Nubia. Wel moest hij goed zijn tong binnen houden. Deed hij dit niet dan ging Nubia weer even naar het dok toe waar Ivan en Silvan ook zaten. Naëmi en Milan bleven in het water. Naëmi gaf aan wanneer Milan weer met Nubia mocht zwemmen. Ook mocht Milan door middel van kralen/blokjes een zin maken zoals “mag ik de kaart” en “mag ik de stok”. De eerste keer koos hij voor de stok. Milan vindt het prachtig (en wij ook) als Nubia over de stok springt. Milan geniet echt van het aaien van Nubia en kent de meeste handgebaren al. Ivan mocht als laatste kiezen wat Nubia ging doen. Hij wilde graag dat Nubia en Milan gingen knuffelen. Echt een geweldig !
img_2603
Naëmi had ons gevraagd om specifieke vragen te formuleren. Dit hadden wij gedaan. Veel situaties die niet goed gaan heeft met het gedrag van Milan te maken. Wij hebben ook besproken dat er een totaal verschillende aanpak van Peter (papa) en mij (mama) is. Peter is heel streng (zwart/wit) en ik ben soms te lief. Milan zegt snel “helpen” en ik heb dan de neiging om hem te snel te gaan helpen. Wij zullen hier een middenweg in moeten gaan vinden. Milan is gelukkig niet autistisch, maar heeft wel een hele sterke wil. Hij moet gaan leren dat hij niet mag bepalen hoe dingen gaan, hij mag niet de leiding nemen.
img_2602
Hij wil bijvoorbeeld graag voorop lopen, anders wordt hij boos en gaat hij bijvoorbeeld op de straat zitten of wil hij niet verder lopen. Nu moeten we hem bewust niet voorop laten lopen. Als hij gaat zitten, gaan we net zo lang wachten totdat hij weer meeloopt. Doordat iedereen naar je kijkt, heb je soms ook de neiging om toe te geven. Hier in Curacao kent niemand ons, dus dan is het makkelijker. Hier heb je ook alle tijd.

We hebben het met Naëmi ook nog gehad over of het wel oké is als hij zijn vingers in zijn mond doet. Dit mag wel omdat het goed is om zijn mond te ontdekken, maar ze gaf aan dit niet heel lang toe te staan.
img_2601
Vandaag zijn we weer volop bezig geweest met de tips van Naëmi. Milan heeft best veel gehuild uit protest, maar luisterde uiteindelijk wel. Het handenwassen vond Milan helemaal geen probleem meer.

De therapiedag van morgen (donderdag) is verplaatst naar volgende week zaterdag 5 november omdat Naëmi morgen cursus heeft. Morgen gaan we dus genieten van onze vrije dag. Vrijdag heeft Milan wel weer therapie en zaterdag mogen wij, behalve Milan, met Nubia zwemmen. Dit lijkt ons allemaal erg bijzonder!!

Dolfijne groetjes van Peter, Karin, Ivan, Milan, Silvan en Nubia
img_2599

4 gedachten over “Milan, Dag 3 – 26 oktober 2016”

 1. Prachtig een middenweg vinden om Milan positief in beweging te krijgen. Peter minder streng en jij minder lief. Mooi leerproces voor iedereen.

  Mooi jullie openheid in het delen!

  Knuffels vanuit Weesp xxx

 2. Hoi hoi, wat leuk om te lezen allemaal!! En wat super om te lezen dat de tips en therapie al effect hebben!!
  De filmpjes zijn echt super gaaf om te zien!! Je ziet de kids echt genieten!!
  Nog heel veel plezier en geniet morgen van jullie vrije dag!!

  1. Hoi Mieke,

   Dankjewel! Morgen mogen wij, behalve Milan, met Nubia zwemmen. We hebben er nu al zin in!! Het is hier echt een paradijs!! Ook onder water!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *