Milan, Dag 4 – 28 oktober 2016

Gisteren waren we een dagje vrij omdat Naëmi cursus had. We zijn toen naar het mooie witte strand van PortoMari gegaan. Je kan hier goed snorkelen. Onder water liggen tientallen reef balls op de zeebodem. Dit zijn grote betonnen ballen met gaten erin, die veel vissen aantrekken. Er waren ook Nederlanders aan het duiken. Toen Peter er een praatje mee maakte bleek de man, Fred, een eigen duikschool hier op het eiland te hebben. Peter heeft voor vanmiddag afgesproken om met hem een proefduik te gaan maken. Gaaf!!
img_2148
Vandaag heeft Milan tijdens de therapie heel goed zijn best gedaan. Hij heeft in het eerste halfuur binnen eerst zijn hele lichaam benoemt (hallo voet, hallo tenen e.d.). Naëmi gaf dan diepe druk. Dit gaat heel goed en vindt Milan heel leuk. Vervolgens mocht hij alle kaartjes die Naëmi op de grond had gelegd op volgorde van de planning van de sessie neerleggen. Zo raakt hij betrokken bij het proces en dit is goed voor zijn concentratie. Daarna stelde Naëmi vragen en moest Milan antwoord geven, bijvoorbeeld links of rechts. Gaf hij een foutief antwoord dan zei Naëmi “Nee dat was niet links” en vroeg ze het nog een keer. Net zolang totdat Milan het goede antwoordt geeft (mag hij ook aanwijzen). Bij ja/nee-vragen eist Naëmi dat Milan ook duidelijk ja en nee zegt. Door het volgende te zeggen kan je opeisen dat Milan de vraag beantwoordt: “we gaan deze vraag beantwoorden en dan is het klaar”. Werkt hij vervolgens mee dan Milan daarvoor belonen (goed zo zeggen o.i.d.).
img_2141
Naëmi heeft binnen ook met kralen gewerkt om lange zinnen met Milan te maken. De nadruk van de therapie van vandaag lag op spraak en concentratie. Nu de grenzen bij Milan duidelijk zijn, geeft Naëmi Milan wat meer ruimte en meer verantwoordelijkheid. Dit ging vandaag heel goed. Tijdens de watertijd had Milan zijn nieuwe pet en bril op. Deze hield hij beiden goed op!!
img_2192
We hebben met Naëmi gehad over het feit dat Milan gaat huilen als er in zijn ogen onrecht wordt aangedaan. Bijvoorbeeld als zijn bal wordt afgepakt. Wij hebben gevraagd hoe we dan het beste kunnen handelen. Naëmi gaf aan dat je het beste zulke situaties kunt gaan oefenen door dit na te spelen. Gaat Milan huilen, dan even wachten. Vervolgens ga je samen met Milan naar degene toe die zijn bal heeft afgepakt. Je helpt Milan om de bal terug te vragen. Dit kan verbaal of non-verbaal. Het is wel belangrijk om dit op Milan’s niveau te doen. Bijvoorbeeld Milan “mag ik bal” te laten vragen.
img_2170
We hebben ook tips gevraagd hoe we moeten handelen in situaties waarin Milan lang moet wachten, zoals bij de Efteling. Naëmi gaf aan dat Milan’s lichaam erg belangrijk is. Lekker Milan vasthouden, knuffelen, diepe druk geven en massagespullen meenemen. Daar wordt Milan rustig en ontspannen van. We kunnen hiervoor een trilstaaf of een vibratiestaaf aanschaffen. We krijgen de link naar de goede site nog door. Gelukkig maar, om nu met een andere trilstaaf of vibratiestaaf naar de Efteling te gaan.. J.

Ivan en Silvan hebben vandaag van alles over haaien geleerd. Ze weten nu o.a. dat haaien 2 vinnen hebben en dat de verpleegsterhaai 40x harder dan een stofzuiger kan zuigen.

Morgen mogen wij, behalve Milan, met Nubia zwemmen tijdens de ‘family swim’. Dit lijkt ons erg bijzonder. Wij gaan onze onderwatercamera meenemen. Wij kunnen dan Nubia onderwater filmen en fotograferen! Milan heeft morgen (zaterdag) en overmorgen (zondag) geen therapie.

Hier zien we al een andere Milan. Hij bepaald nu niet meer hoe dingen gaan. Terwijl wij eerst aan Ivan en Silvan vroegen “mag Milan voorin de auto zitten?” of “mag Milan voorop lopen?” bepalen wij nu hoe het gaat. Nu mogen Silvan en Ivan ook voorin zitten of voorop lopen. In het begin bleef Milan lang boos, nu is dat al veel korter. Als zijn concentratie en spraak de komende week net zo verbeterd als zijn gedrag zijn we heel blij!!

Dolfijne groetjes van Peter, Karin, Ivan, Milan, Silvan en Nubia

9 gedachten over “Milan, Dag 4 – 28 oktober 2016”

 1. Hoi Peter en Karin,

  Wat fijn om te lezen dat Milan nu al zoveel vooruitgang boekt!
  En dat ook Ivan en Silvan veel leuke en interessante dingen mogen doen en zien!
  Veel plezier nog ook voor jullie.

  Groetjes Sofie

 2. Hoi Peter en Karin,

  Geweldig die avonturen!! Leuk dat Milan het zo goed op pikt & dat ze het allemaal zo goed aan hem en jullie uitleggen.
  Ook fijn dat Ivan en Silvan ook extra aandacht krijgen zodat het voor iedereen leuk en leerzaam blijft.
  Veel plezier daar tussen door en bedankt voor de blog!

  Groetjes, Wim en Hendrikje

 3. Hoi Annemarie,

  Volgens mij krijgt Milan over zijn hele lichaam een soort massage. Ik denk dat Naëmi dat met haar handen doet, maar ik zal het maandag eens vragen.

  Liefs Karin

  1. ik kan mij voorstellen dat ze soms bij masseren van tenen dat Milan gelijk zegt Hallo tenen of bij de voet “Hallo voet” dan heb je een dubbele werking in gevoel en benoemen.

   Interessant. Ben benieuwd of het zo werkt!

   Liefs

   ps. ik ben jullie blogs allemaal nog een keer aan het lezen hahaha ik zie weer nieuwe dingen. Leuk!

 4. Wat super zeg! Met wat zetten ze druk? Een omarming?
  Interssant alle tools naar bewustwoording Karin.

  Dankjewel weer voor het delen.

  Veel plezier met jullie kennismaking met nubia. Wat moet dit allemaal bijzonder voor jullie zijn.

  Liefs!

  1. Druk zetten ze met de handen, handdoek, omarming, etc. Kan met alles.

   Voor ons was dit een hele bijzondere belevenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *