Milan, Dag 7 – 2 november 2016

Vandaag heeft Milan goed gewerkt met Ricarda en Marieke.

Binnen hebben ze eerst met behulp van picto’s het schema van vandaag doorgenomen. Milan heeft hierbij goede zinnen gezegd zoals “ik ga werken”, “ik ga omkleden”, “ik ga douchen”. Milan heeft niet zoveel ondersteuning meer nodig om die zinnen te maken. Ricarda heeft vandaag de blokjes helemaal niet meer gebruikt, maar gebruikte vingers als ondersteuning. Milan werd in een mat gerold. Ricarda en Marieke liepen als olifanten over hem heen. Deze diepe druk vind Milan heel fijn. Dat geeft hem rust en hij kan zijn lichaam goed voelen. Milan moest meetellen tot 10 en werd toen weer uitgerold. Ricarda vond dat hij vier en vijf niet goed uitsprak, de articulatie niet goed was. Hier werd op geoefend.
2016-11-03-photo-00005669-1
Bij het uitrollen wordt eerst een afspraak gemaakt. Milan moest eerst gaan zitten. Ricarda vroeg of hij op de trampoline wilde. Milan zei “ja”. Vervolgens zei Ricarda dat Milan erop mag en dat hij rustig erop moest blijven staan en dat hij dan 10 keer mocht springen en daarna moest stoppen. Dit hebben ze 3x gedaan en Milan stopte vandaag iedere keer goed!!

Na de trampoline werd Milan weer in de mat gerold nadat hij dat vroeg. Ricarda hielp hem niet met vragen. Spontaan zei Milan “mag ik rollen?”.  Toen hij weer uitgerold was en op de grond zat vroeg Ricarda aan Milan “heb je nog een vraag?”. Milan zei spontaan “mag ik trampoline?”. Ricarda werkt eraan dat Milan tot spontane communicatie komt. Ze probeert de ondersteuning beetje voor beetje af te bouwen.

Op het dok was Milan super geconcentreerd. Ricarda heeft met borstels gewerkt (5x links en 5x rechts). Op het moment dat Milan niet keek stopte Ricarda. Zei wil dat Milan kijkt, ziet en verwerkt wat er gebeurd. Ze lette er ook op dat Milan zijn tong goed binnenhield. Deed hij dit niet dan stopte Ricarda ook. Dit ging heel goed. Milan was heel goed geconcentreerd. Milan mocht daarna Ricarda massegeren met borstels. In zijn hoofd moest hij dit of 5x of 10x doen. Ricarda zei elke keer eerder al stop. Milan wil het eigenlijk afmaken en vind het lastig als hij eerder moet stoppen. De eerste keer zei hij snel 4, 5 toen Ricarda na 3x stop zei. De andere keren stopte hij wel netjes nadat Ricarda had uitgelegd dat ze het niet fijn vond.


Tijdens de watertijd wil Milan het liefst alles alleen doen en hij wil het liefst de hele tijd snel. Nubia mag tijdens een sessie maximaal 2x een ‘belly ride’ doen (dolfijn ligt op de buik en dan hard door het water gaan). Milan weet heel goed wat hij wil en dat wil hij doorzetten. Maar dat mag niet. Milan denkt als ik maar meer vecht, dan kan ik het wel bereiken. Maar dat is niet zo en dat is voor hem moeilijk te accepteren.

Milan is heel sterk en heeft veel energie. Daarom heeft Milan veel diepe druk nodig (dragen, tillen, duwen, trekken). Zo kan hij zijn energie kwijtraken.

Ivan en Silvan hadden vandaag de dolfijntrainerdag. Nu weten ze alles van dolfijnen. Ze hebben zelfs een soort toets gemaakt.

Vanmiddag heb ik (Karin) de workshop ‘Sensorische integratietherapie’ (theorie) van Ricarda gevolgd en de workshop ‘Hoe neem ik waar? Prikkelverwerking in de praktijk’. Erg leerzaam!

Daarvoor waren we nog even naar Playa Grandi geweest, maar er stond teveel wind om schildpadden te kunnen zien. We zijn toen maar naar de grote knip gereden. Dat is ook een mooie witte zandstrand.

Wat gaat de tijd snel zeg!! Nog maar een paar dagen kunnen we hier rondlopen in onze badkleding en zomeroutfit. Dat zal straks weer wennen zijn!!

Dolfijne groetjes van Peter, Karin, Ivan, Milan, Silvan en Nubia

4 gedachten over “Milan, Dag 7 – 2 november 2016”

 1. Wat leuk allemaal, erg jammer dat het al snel afgelopen is daar. Te hopen dat hij straks thuis ook wil meewerken dat jullie met die vele tips verder kunnen zodat hij het praten goed leert. Ook dat hij beter gaat luisteren.

  1. De tijd gaat snel als het goed gaat! Wij denken dat wij door deze dolfijntherapie zeker vooruitgang hebben geboekt. Milan is nog vrolijker en wil veel beter luisteren en meewerken. Hij praat ook veel meer. Echt super!

   Tot binnenkort!

 2. Wat goed dat hij grenzen leert kennen en binnen deze grenzen ook nog eens kan stoppen. Knap van Milan.

  Super benieuwd naar de ‘Sensorische integratietherapie’ (theorie) en de workshop ‘Hoe neem ik waar? Prikkelverwerking in de praktijk’.

  Ik voel mij net een sponge Bob in deze wereld. Alle technieken naar bewustwoording in lijf en geest blijf ik op slurpen.

  Liefs voor jullie Allen, zo’n zin om straks bij te kletsen en persoonlijk jullie verhalen te horen!
  Voor nu nog lekker genieten daar, van zon, water, dolfijnen en het mooie eiland xxx

  Annemarie

  1. Hoi Annemarie,

   Zelf sta ik ook open voor alles wat ons kan helpen! Super interessant allemaal. Sensorische integratie (SI) is ook heel interessant en zinvol! Handig om te weten en om rekening mee te houden. Wij hebben heel veel zin om jou en Sabine en Guus weer te zien. Binnenkort maar iets afspreken!!

   Liefs Peter, Karin, Ivan, Milan en Silvan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *