Nick, Dag 1 – 1 augustus 2016

Vandaag is het zo ver: de eerste dag van de dolfijnondersteunde syndroomtherapie.
Nick heeft de vroege sessie van  8 uur. Hier zijn we super blij mee, want Nick is in de ochtend op zijn best.
De eerste dag worden we een half uur eerder verwacht voor het kennismakingsgesprek. Met het gevolg dat we vandaag super vroeg moesten vertrekken en de wekker dus om 6 uur hadden gezet. Het was niet druk op de weg dus we zijn ruim op tijd bij het zee-aquarium, waar het CDTC (Curacao Dolphin Therapy and Research Centre) gevestigd is.

Het is, na de vorige keer twee jaar geleden, wel weer een bekend gevoel; het binnenkomen en het wachten bij de banken, totdat de therapeut en stagiaire naar buitenkomen. Ook weer spannend, hoe zal het gaan? Wat zullen de komende 2 weken Nick opleveren?

De therapeut van Nick is Gerwin, een sociaal therapeut, die deze therapie geregeld geeft hier op Curaçao. Tijdens het kennismakingsgesprek komt naar voren waar we graag aan willen werken. Hoe Nick is en alle andere bijzonderheden van hem (zoals niet altijd aan iedereen laten zien wat hij kan). De focus ligt ondermeer op de sociale interactie met anderen en op zijn zelfbeeld en zelfbewustzijn. Maar daarnaast is er ook oa aandacht voor mondmotoriek en taal en spraakontwikkeling.

Tijdens dit kennismakingsgesprek was de stagiaire Heye met Cas en Nick de ruimte binnen aan het verkennen en de zwemkleding voor Nick aan het uit zoeken. Daarna nog een rondje door het aquarium. Toen was het tijd voor Nick om te beginnen.

Binnen heeft Gerwin Nick verteld hoe de therapiedagen eruit gaan Gerwinzien en afspraken gemaakt zoals dat hij Gerwin goed moet aankijken als hij zijn naam zegt en iets aan hem vraagt. Dit pikte Nick vandaag al goed op. Dat was heel knap van hem (ook wij zijn er nu weer bewuster van en letten er ook weer meer op)
Ze hebben nog wat oefeningen gedaan, zoals overgooien met de bal met instructies naar wie het eerst. Nick heeft natuurlijk uitgeprobeerd of hij onder de opdracht uit kon komen cq de opdracht naar zijn eigen hand kon zetten. De boef!

Toen was het tijd om de zwemkleding aan te doen. Die zat best strak, maar ja, die zit bij iedereen strak. Dus oké, Nick accepteerde het.
Buiten naar het dok en kennismaken met de dolfijn. Helaas is het deze keer niet Nubia, zoals de vorige keer, maar Kanoa. In het begin een beetje onwennig, spannend en een beetje eng. Maar Nick durfde al snel meer: Kanoa aanraken, visje geven en zelfs al met hem te dansen. Echt stoer!
In het water had Nick al het grootste woord tegen Gerwin en gaf al goed aan wat hij wilde.
Op het dok een gesprekje gevoerd en ondertussen oefeningen gedaan met zijn tong (opzij, omhoog). Later in het water mocht Kanao ook even zijn tong laten zien. Vond Nick leuk!
met dolfijn
Nick vindt het soms lastig om op gepaste wijze iets te vragen. Tijdens de therapie was er ook zo’n situatie:
In het water had Gerwin liedjes gezongen en dat vond Nick leuk en prima. Later op het dok mocht Gerwin dat niet meer doen!  En toen later bij het douchen een andere therapeute aan het zingen was zei Nick hard: “Stop, niet zingen. Dat vind ik strontvervelend!” Hij heeft dit wel moeten verbeteren (met hulp) naar het veel gepastere: Kun je stoppen?

Een leuke kennismakingssessie waar Gerwin al een aardig beeld van Nick heeft gekregen en waarbij je zag dat er al een klik is tussen Gerwin en Nick.
Nick was best wel moe, maar heeft zich de rest van de dag ook nog goed van zich laten horen. Reactie op vanochtend? Zeker iets om morgen mee te nemen.
Het was in ieder geval een mooie, interessante, leerzame dag en we zijn benieuwd wat de volgende dagen gaat brengen.

Tot morgen.

5 gedachten over “Nick, Dag 1 – 1 augustus 2016”

  1. De eerste dag is een feit. Je hebt het druk gehad zeg Nick. Ik wens je heel veel mooie momenten met jouw dolfijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *