Nick, Dag 10 – 12 augustus 2016

Vandaag helaas alweer de laatste dag van de therapie.

Nick heeft goed geslapen. Niet wakker geweest. En hij was dan ook image3een stukje rustiger dan de afgelopen paar dagen.
Na de begroeting ging Nick weer snel en makkelijk mee naar binnen.
Binnen eerst weer de ochtend begroeting gedaan. Hier bleek dat ondanks dat Nick rustiger leek, hij nog behoorlijk vol zat. Waar hij de afgelopen paar dagen rustig zijn lichaamsonderdelen mee kon benoemen, was hij vandaag een stuk drukker en chaotischer en ging hij malle dingen erbij verzinnen. Dus de lichaamsbegroeting werd aangepast met iets steviger vastpakken (soort diepe druk) en na de begroeting meteen de vibratie-oefening. Dit bracht Nick al meer tot rust. Na de vibratie-oefening de opdracht aan Nick: probeer nu zelf rustig te blijven liggen. Dit was eerst even zoeken voor Nick, maar het lukte hem zeker. Hierna was Nick super gefocust op Gerwin. Met goed oogcontact en dit hield Nick best wel even vol.

De oefening hierna was weer dat Nick opdrachtjes moest geven. Dit weer rustig aan gedaan, met 4 voorwerpen en heel opbouwend. Het opvolgen van opdrachtjes deed Nick super, dus dat hoefde niet meer te worden geoefend. Nu meer de focus op dat Nick de opdrachtjes duidelijk en gestructureerd geeft: “Waarmee gaan we beginnen? Waar moet het naar toe?” En dat rustig vertellen. De zinnen eerst nog even oefenen en daarna het echt doen.

Wanneer het warrig werd (met hele andere verhaaltjes erbij) werd aan Nick uitgelegd: “Wat je nu zegt, versta ik niet/begrijp ik niet. Even nadenken over wat wil je dat ik doe?” Dit hielp Nick om zijn focus terug te krijgen. Advies is om dit ook heel concreet (zonder extra bij-verhaaltjes) thuis te oefenen.

Nick heeft ook vaak associaties, die wij op zich vaak kunnen volgen, omdat we weten waar hij mee bezig is of gezien heeft. Maar een ander vaak niet. Om dit om te buigen bij Nick is het advies om wanneer hij dit doet te zeggen: “O, je bedoelt….”. En dan aan Nick uitleggen dat anders we hem niet begrijpen.
Er is niets mis met fantasie, maar de focus bij het vertellen moet wel bij de kern blijven en niet diverse verhaaltjes door elkaar. Dit zal zeker de verstaanbaarheid van Nick verbeteren.

In het water was Nick goed gefocust. Tijdens het zwemmen met Kanoa had Nick best wel veel last van water in zijn ogen. Hij had wel een zwembrilletje, maar die wilde hij niet op. Nu was het water in zijn ogen ook gelijk een goede oefening in het goed en zelf vragen om een doekje om zijn ogen droog te wrijven. Maar vandaag wilde Nick bij het eerste rondje zwemmen wel zijn zwembrilletje op. Hmm. In 2e instantie vond hij het toch niet zo fijn. Afgesproken om in ieder geval 1 rondje met Kanoa te zwemmen met het brilletje op. Dan kon hij ook goed onder water kijken. Nou oke. Tijdens het rondje zwemmen heeft Nick super veel onder water gekeken. Maar het rondje was klaar en het brilletje ging direct af! Bij een volgend rondje ook onder water gekeken en dat was toch minder. Toch weer zoutwater in zijn ogen. Maar het brilletje ging niet meer op.
image2
De oefening op het dok stond vandaag in het teken van ontspanning. Rustig gelegen en de vibratie oefening gedaan. Weer in het water mocht Nick (na gevraagd te hebben) Kanoa ijsblokjes geven en ook een visje. Nog een laatste afscheidskus en zwaaien en het zit weer helaas op.

Het waren 2 fantastische therapie-weken. Waar Nick veel gedaan, geoefend en geleerd heeft. En daarnaast ook super heeft genoten. Daarnaast ook voor ons weer leerzaam.
We hebben veel geleerd over de dolfijnen. Want alle vragen die we hadden, konden we stellen aan Babette, de dolfijntrainster. Maar zeker ook over Nick. Met ook “o ja-momenten”. Je wordt weer alert op diverse punten en je krijgt veel informatie, tips en advies over hoe dingen aan te pakken en verder door te pakken.

Het feit dat je hier op Curaçao ook als ouders de tijd hebt om goed naar je kind te kijken, goed naar de overdrachten te luisteren en vragen te stellen is ontzettend fijn. Je hebt hier ook de rust en de ruimte in je hoofd om alles op te slaan, zo buiten de normale routine om zoals die thuis veelal is.

Kort gezegd: het was een geweldige, intensieve en leerzame tijd waarbij we Nick weer een sprong hebben zien maken in zijn ontwikkeling. Met heel veel dank aan Gerwin, Heye, Babette en natuurlijk Kanoa!!!
image3
Wellicht tot een volgende keer.

Een gedachte over “Nick, Dag 10 – 12 augustus 2016”

  1. Wat super gaaf om te lezen wat jullie en Nick allemaal hebben meegemaakt en hebben geleerd de afgelopen 2 weken. Het zal een geweldige ervaring zijn geweest. Ik ben benieuwd wat Nick er op school over zal vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *