Nick, Dag 4 – 4 augustus 2016

Helaas heeft Nick niet de hele nacht doorgeslapen. Gelukkig viel het spoken mee (dat wij minder slapen is een beetje jammer).
Naast de therapie voor Nick en het broertje/zusje programma, waar snorkelenCas aan deelneemt, worden er voor de ouders ook diverse workshops gegeven over o.a. Sensorische integratie, ontspannen, opvoeden, … Vandaag wilden we een workshop volgen en dan zou Cas de ochtend meekunnen met snorkelen. Helaas ging de workshop niet door, maar Cas is wel meegeweest met het snorkelen in het kanaal. Dat ligt naast het aquarium en loopt door naar het stand. Helaas deze keer niet het geluk om een groene murene te zien, maar het was wel weer super mooi! Cas heeft genoten.

Ondertussen heeft Nick eerst weer in de ruimte binnen gewerkt. Nick heeft moeite met verbale instructies, zoals “ga maar op je rug liggen”. Als het wordt voorgedaan dan snapt hij wel wat de bedoeling is. Daar is vandaag mee geoefend met verschillende opdrachten waarbij de stagiaire, Heye, bijvoorbeeld op haar rug moest gaan liggen en daarna Nick op zijn buik. Het was even kijken en nadenken maar toen had Nick het door. En dit daarna nog uitgebreid met verschillende opdrachtjes. Hier kunnen we thuis op een leuke manier mee verder oefenen.
image3
Ook was er weer veel aandacht voor het verwerken van prikkels. Nick moet leren om te gaan met bepaalde prikkels. Hij heeft veel oog voor detail en neemt vermoedelijk ook op deze wijze waar. Dus een bal met puntjes komt niet binnen als een bal, maar als alle puntjes afzonderlijk. En dat is toch aardig wat informatie/prikkels die je dan krijgt.
Als bijvoorbeeld de verzwaringsdeken gebruikt wordt, heeft hij een soort bescherming, waardoor de prikkels van iets als een harde bal met puntjes minder hard binnenkomen.
Nu zonder verzwaringsdeken komen ze wel meer binnen, maar toch minder dan de eerste keer. Of Nick hieraan moet wennen? Ook op het dok hier weer meegewerkt. En om dit ook te doen bij iemand anders. En om dit dan ook zachtjes te doen. Zeker als het bij Nick zelf ook zachtjes was gedaan. Was soms toch een uitdaging voor Nick. Maar hij luisterde goed naar de aanwijzingen en de correcties.
En direct kon er goed geoefend worden met stoppen (niet alleen met het woord stop, maar nu eerst nog met wat Nick dan wel kan doen). Op het dok ook weer geoefend met de mondmotoriek. Nick weet nu wat hij kan verwachten en reageert er goed op.
image2
Ook is geoefend met het blijven kijken waar hij mee bezig is. Niet ondertussen naar iets anders kijken, maar focus blijven houden met waar hij mee bezig is. Als Nick met de bal aan het rollen was, in de gaten blijven houden waar de bal is, etc.
Dit werd ook in het water met Kanoa geoefend door de dolfijn te aaien en ondertussen er wel naar te blijven kijken en niet ondertussen naar de andere dolfijnen of het dok te kijken.

Ook weer geoefend met niet alleen vraagzinnen, maar ook dat Nick het gewoon kan zeggen. Dit eerst met hulp en voorzeggen, en dat dan ook af te bouwen met alleen een woord, blik, etc.  (Super herkenbaar).
Nick is zo gewend om instructies of een hint te krijgen, dat hij ze gewoon verwacht en dit afwacht. Nu is het zaak om hem te leren dat hij zelf meer inititief hierin gaat krijgen.
En om Nick ook de hele zin hardop te laten zeggen, verstaanbaar voor degene waarvoor het bedoeld is. Want als Nick fluistert in het water, kan Heye hem op het dok echt niet verstaan. Dit is ook weer een stukje zelfbewustzijn.

In het water weer lekker gezwommen met Kanao. Hem laten springen, de bal laten halen, aaien en lekker hard gaan toen Kanao hen duwde op het bodyboard. Nick genoot hier super van.  Het straalde gewoonweg van zijn gezicht.
image4
Het was weer hard werken voor Nick. Maar hij doet hartstikke goed mee en super best. Goed en leuk om te zien en nu zit dag 4 er alweer op. Wat gaat het hard.

Tot morgen.

3 gedachten over “Nick, Dag 4 – 4 augustus 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *