Nick, Dag 5 – 5 augustus 2016

Vandaag alweer het einde van de eerste week. Hij is omgevlogen.dolfijnen
Nick had redelijk geslapen en we gingen weer op weg naar het CDTC.
Tijdens de overdracht hebben we verteld over de boze bui van Nick van gistermiddag in het zwembad, waarbij we Nick stevig tegen ons aangedrukt hielden om er voor te zorgen dat hij zichzelf en ons niet kon bezeren. Door hem tegen ons aan te houden, gaven we ook diepe druk, zodat hij tot rust kon komen. Telkens als hij iets rustiger werd, zeiden we “zeg maar mama” omdat we uit ervaring weten dat als hij een eenvoudig woord zegt, we hem terughebben en weer normaal met hem kunnen praten.

We kregen als feedback dat we het goed hadden aangepakt. Veiligheid staat voorop. Enige kanttekening: bij de hulp die we Nick bieden door hem “mama” te laten zeggen, moeten we hem meer de ruimte geven om te reageren. Niet continue herhalen als hij 2 tellen rustig is. Gaan we de volgende keer (die hopelijk lang op zich laat wachten) proberen toe te passen.

In de oefenruimte binnen is Gerwin weer bezig geweest met allerlei oefeningen zoals: Ga op je rug liggen, op je linkerbeen staan en dan anders dan hoe hijzelf en Heye zat/stond. Nick pakt dit goed op en weet dit steeds sneller toe te passen.
Daarnaast is er weer gewerkt met vibreren en prikkels met de verschillende ballen. Vooral nu ook met snel/langzaam en dosering erin. Dit heeft ook met lichaamsbesef te maken. En meer begrip/besef/bewustzijn dat iemand anders dit wellicht anders ervaart. In het water is dit geoefend met het aaien van Kanoa. Alsmede dat Nick focus/aandacht moet houden met waar hij mee bezig is.
image3
De oefening met de ballen mocht Nick ook “terug” doen bij Gerwin. Ook met de instructie: zachtjes en rustig en de verbale uitleg dat wat Nick voelt, een ander dat niet zo hoeft te voelen.
Verder ook weer flink bezig geweest met de mondmotoriek. De kriebelaar die ze hiervoor gebruiken zou thuis bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel kunnen zijn. Toen Nick naar buiten kwam om naar het dok te gaan, zagen we hem ook nog zo’n beetje met zijn mond bewegen, als “oef” wat zijn dat toch veel spieren en wat gebeurde er allemaal.

Op het dok later, nog meer mondmotoriek oefeningen gedaan en dit ook met behulp van een spiegeltje. Zo kon Nick zien wat er er dok gedaan werd en wat hij voelde en wat er gebeurde, want als er gezegd wordt: “tong naar de ene kant” hoe ziet dat er dan uit? Voor ons is dat logisch, voor Nick nog niet helemaal. Nick was hier goed en hard aan het werk. Dat zagen we later in het water ook want hij was goed moe door alle inspanningen en zat flink te gapen.

In het water is ook geoefend met afwachten. Dit om te zien of Nick eigen initiatief laat zien en niet alles alleen doet op aangeven van Gerwin. Dat komt er langzaam in, in het water en dit moet Nick nog verder generaliseren naar de kant.
Ook het gevoel hard/zacht gaan wordt bewust in het water geoefend, waarbij Nick tegelijk ook super geniet van het harde rondzwemmen met Kanoa. Hoewel het op zijn rug op de buik liggen van Kanoa wel heel spannend is voor Nick. Want wat gebeurd er dan allemaal achter mij wat ik niet kan zien? Dit is o.a. goed voor zijn zelfvertrouwen.
op buik
Bij de overdracht aan het eind van de sessie heeft Gerwin ons nog voorgedaan hoe hij het vibreren doet bij Nick en ons geadviseerd dit van het weekend te oefenen (op elkaar)  en ons laten voelen hoe die harde ballen met al die noppen voelen. Het is eigenlijk raar om je voor te stellen, dat de bal met noppen, die wij als een geheel ervaren, Nick waarschijnlijk ervaart als alle noppen apart.

Ook een makkelijke oefening om op Nick toe te passen, is wanneer wij hem afdrogen dit heel stevig te doen (door hem bijv zelf zijn arm terug/los te laten trekken). Op een leuke en speelse wijze krijgt hij zo veel prikkels en kan hij deze sneller accepteren.
Verder is het oefenen om Nick ruimte te geven om eigen initiatief te laten zien.

’s Middags konden we goed merken dat Nick moe was. Hij zei het vaak en wilde ook “slapen” en is dan ook eind van de middag even in slaap gevallen. Ben benieuwd hoe hij vannacht slaapt…

Morgenochtend vroeg is de family swim en dan gaat Nick nog met Heye spelen. Ook leuk dat we dan de kans krijgen om nog dichter bij Kanoa te komen en een beetje te ervaren wat Nick ook ervaart als hij aan het zwemmen is.

Fijn weekend en tot maandag

Een gedachte over “Nick, Dag 5 – 5 augustus 2016”

  1. Wat geweldig leuk om van hieruit mee te lezen wat jullie daar meemaken. Nu nog een week te gaan, wij blijven het met plezier volgen. Jullie nog een fijne laatste week daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *