Nick, dag 6 – 8 augustus 2016

Vandaag alweer het begin van de 2de week. De tijd vliegt.
Afgelopen zaterdag de family swim gehad. Doordat Nick vroeg de therapie heeft, hadden wij de swim ook vroeg. Dus hoezo weekend? Wekker ging gewoon om 6.15.
voetenWat zijn dolfijnen toch mooie en bijzondere wezens. Doordat een paar dolfijnen hun neus verwond hadden met het zoeken naar kreeftjes, mocht Kanoa aan iedereen kusjes geven en zwommen wij ook nog even met Nubia en Chabelitta (en Cas heeft het baby dolfijntje bij Chabelitta in haar buik gevoeld).
Terwijl wij de family swim had, heeft Nick gespeeld met Heye. Met heel veel ballen (zoals hij zo mooi zei).

In het weekend merkten we wel dat Nick super moe was. Dit uitte zich in redelijk snel protesteren en makkelijker boos worden. Dit alles komt gedeeltelijk door het niet doorslapen en de temperatuur. Maar ook door alles wat hij moet doen tijdens de therapie en de indrukken die hij allemaal opdoet.

En dan vanochtend dag nr. 6.
De weg ernaar toe ging goed. Voor de brug van het sea aquarium gooide Nick zijn tas neer (gelukkig op de grond en niet in het water, waar hij ook heel goed toe in staat is) en hij wilde hem niet oprapen. Gewacht en uiteindelijk nam hij zelf zijn tas mee. In het aquarium gooide hij zijn tas weer over een muurtje, maar wilde deze nu niet oppikken. Boos. En waarom? Geen idee. Er was niet echt aanleiding. We hadden hem nog gevraagd of hij wilde dat wij zijn tas meenamen, geen reactie, dus moest hij de tas toch echt zelf dragen.

De boze bui was een beetje over tijdens de overdracht, maar niet echt. Nick gooide zijn tas ook naar binnen en we waren dan ook benieuwd hoe het binnen verder zou gaan.
image3Gerwin is binnen iets anders begonnen dan vorige week. Hij had een stoeltje neergezet waar Nick op moest gaan zitten. Er wel duidelijk bij gezegd dat hij Nick 3 keer zou zeggen wat hij moest doen. Nog een beetje uitdagend en mokkend, met stoel naar de kant en op zijn kop, zat Nick toch uiteindelijk op de stoel.
Hier is Gerwin gestart met een “lichaamsbegroeting”. Elk onderdeeltje van Nick vanaf zijn kleine teen tot aan zijn neus werd stevig vastgepakt en begroet met goedemorgen teen, goedemorgen voet, etc. Met uiteindelijk: goedemorgen Nick. Nick mag en kan meehelpen met het benoemen van alles. Dit helpt Nick bij zijn zelfbewustzijn en lichaamsbesef. Het advies is om dit elke dag te doen als startmoment/ritueel.

Daarna moest Nick gaan liggen en werd er met een grote bal over hem heen gerold. Nick werd platgewalst zoals hij zelf zei. Dit is daarna ook met een soort flexibele buis gedaan. Dit is bedoeld als waarneming.

Op weg naar het dok draagt Nick altijd zijn eigen tasje met zijn handdoek. Cas riep Nick nog na: “niet je tas in het water gooien”. En Nick zou Nick niet zijn om dit als een mooie hint op te vatten en het zeker even te proberen. Lukt hem (gelukkig) niet.
Tip bij de evaluatie: probeer vooral de “niet-boodschap” te vermijden en Nick te vertellen wat hij WEL moet doen. Zoals dit eigenlijk voor vele kinderen en mensen geldt.

In het water deed Nick het goed met het tonen van eigen initiatief om te vragen om de handdoek of de kaartjes. Hij gebruikte soms nog wel eerst 1 woord, maar het lijkt wel of hij het als zijn eigen hulp gebruikt, want hij verbeterde zichzelf dan gelijk om een mooie zin te maken. Ook deed Nick dit op het juiste volume, dat Heye hem op het dok god kon verstaan.
image2
Het mooi vragen met mooie zinnen hebben we ook afgelopen weekend al bij Nick gehoord. Echt mooi en goed om te zien. Hierbij moeten we er zelf voor waken om hem niet te snel te hulp te schieten en hem het zelf te laten doen.

Tijdens het werken op het dok, weer bezig geweest met de mondmotoriek, met een rietje, wattenstaafje en kriebelaar. Ook weer met behulp van een spiegeltje. Hierdoor kan Nick het zien en voelen combineren. Nick was hier goed aan het opletten. En hij begint al anders te reageren op de deze prikkels.
Ook geoefend met een balletje over Gerwin heen rollen. Dit deed Nick gelijk rustig en met gedoseerde kracht. Het is wel belangrijk om dit ook thuis te blijven toepassen. Niet alleen bij Nick zelf, maar hem hetzelfde bij ons te laten doen.

Het was weer een leerzame dag voor ons allemaal met zeker weer (her)nieuwde handvatten om verder aan te werken.

Tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *