Nick, Dag 9 – 11 augustus 2016

Vandaag alweer de voorlaatste dag.
We beginnen aan Nick goed te merken dat het zwaar voor hem is. image1Dit blijkt door dat hij sneller geïrriteerd en boos is en hier lastiger is uit te halen. Ook uit het hele druk/chaotisch doen. En Nick is dan ook lastiger verstaanbaar. Woorden inslikken en te veel willen zeggen in te korte tijd, waardoor er een paar steekwoorden verstaanbaar zijn, maar het niet duidelijk is wat hij nu wil zeggen. Tijdens de sessie zie je hem ook sneller en vaker gapen. Het kost hem echt moeite om zich te blijven focussen.

Gerwin merkt dit ook en doet het iets rustiger aan. Het heeft geen nut om Nick over de rand te jagen. Gerwin doet eerst de ochtend lichaamsbegroeting en een ontspannende vibratie oefening waarbij Nick meer tot rust komt. Daarna komt wel de oefening om bijvoorbeeld de rode bal onder de witte stoel te leggen, maar nu met minder voorwerpen in de kamer. Na eerst Nick een paar opdrachtjes te hebben gegeven, houdt Gerwin het klein en vraagt aan Nick om 1 opdrachtje per keer geven. Het opvolgen gaat goed maar wanneer Nick de opdrachtjes moet geven, wordt eerst even overlegd wat gaan we doen. Hoe moeten we dat dan zeggen in mooie hele zinnen? Dit een paar keer oefenen en dan echt zeggen. En dan gaat het goed en blijft Nick ook rustiger en meer ontspannen.

Op het dok was ook duidelijk zichtbaar bij Nick dat hij moe was. Dus in plaats van oefeningen met opdrachtjes voor de mondmotoriek (ga met de tong naar links/rechts/omlaag), was het nu voornamelijk voelen en goed kijken in de spiegel voor de mondmotoriek. Wanneer Nick dan ongeveer in de spiegel dook, ook verteld: dat is je spiegelbeeld. Hier ook zachtjes en rustig mee doen en kijken met je ogen. Dat is een hele uitdaging want Nick vindt het best lastig om niet overal aan te zitten en iets te laten staan. Om Nick op het dok gefocust te houden, had hij ook weer een handdoek omgeslagen gekregen.
image2
In het water met Kanoa erbij ging het een stuk beter. Hier was Nick beter gefocust. Waar hij gisteren de keuze-kaartjes weer nodig had, vertelede hij vandaag tegen Gerwin: “Ik heb een plannetje”. Met daarna: “Kanoa mag met de bal spelen.”
Als Nick verder iets in het water wilde, moest hij duidelijk aangeven wat hij wilde. Op zijn vraag “over het water lopen?” Kreeg hij de reactie terug: “Wie moet er over het water lopen?” Terwijl iedereen best begreep dat het om Kanoa ging.
Dat is ook iets waar we thuis alerter op moeten zijn. Laat Nick maar duidelijk alles vertellen en niet de helft (ook al is het voor ons duidelijk wat hij bedoeld). Dat zal opletten voor ons worden.
Ook de ijsblokjes in het water gooien bij Kanoa, vroeg Nick super. Als ook zijn favoriete bezigheid: Kanoa een visje geven.
Ook is het mooi om te zien wanneer Nick op zijn rug voortgeduwd wordt door Kanoa. Dat vindt Nick super spannend. Want hij heeft geen overzicht en geen controle. In eerste instantie is Gerwin dan nog achter hem en dan is het goed, maar als Gerwin dan meer aan de zijkant gaat zwemmen, zie je dat Nick het nog spannender vindt. En ook aangeeft: “stoppen, ophouden”. Terwijl hij het super geweldig vindt om op het bodyboard superhard voortgeduwd worden.
image3
Vandaag was er voor de ouders ook gelegenheid om vlak achter het dok te kijken. We konden het al goed zien, maar daar is het echt super. Dan hoor je ook precies wat er gezegd wordt en hoe erop gereageerd wordt.

Vandaag ook weer een workshop gevolgd. Deze ging over de spelontwikkeling van kinderen en hoe dit eigenlijk ook op een eenvoudige manier in de dagelijkse routine mee te nemen is.

Oftewel weer een leerzame dag voor ons allemaal.

Tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *