Nick volgt de Giraf-therapie (blog)

Vandaag, 16 oktober, gaan we dan eindelijk. Nick heeft het de laatste dagen er flink over gehad en daar tijdsbesef voor hem nog lastig is van wanneer het nu eindelijk zo ver is… Dat is dus vandaag.
Vandaag was ook de ontmoeting met de therapeuten Judith en Loes waar we onze doelen mee besproken hebben en ook het oudergesprek vond plaats. Judith is gedragstherapeut en zij gaan vooral werken aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van Nick.

Loes is fysiotherapeut en gaat met Nick werken aan zijn stabiliteit, dat is ook nodig als Nick wil leren fietsen. De aanpak is na de eerdere therapiesessies in Curaçao heel herkenbaar. Een aantal zaken zoals het geven van positieve feedback en het ombuigen van ongewenst gedrag weet je al wel, maar het is goed om dit nogmaals benoemd te krijgen.
Het is verfrissend dat er weer met vreemde ogen naar Nick wordt gekeken en ook dat er kritisch bekeken wordt naar wat je inmiddels zelf uit routine doet. Nick wordt ook groter en mondiger (en verstaanbaarder) en dat vereist ook weer een iets andere aanpak. Ook om hem te laten groeien en niet klein te houden.

De therapeuten pakken het in kleine stapjes aan en nemen gelijk het zelfstandig werken mee. Ook dit duidelijk in kleine stukjes met een korte beloning erachteraan. Iets wat niet alleen in een 1 op 1 situatie toegepast kan worden, maar ook in een groep. Want in de klas is het natuurlijk ook belangrijk om dit te kunnen.
En dan voornamelijk ook met werkjes die Nick niet leuk vind. Uitdaging!
Nick vindt het super. Doet goed mee en begint ook trots te zijn op wat hij doet! Vindt het nog wel lastig om dit zelf te benoemen, maar met herhaling komen we er.

Naast de sessies zijn er ook ‘opdrachtjes’ om de rest van de dag verder mee te oefenen. Is soms best lastig, maar ook wel goed voor de bewustwording van ons.
Tijdens de therapieweek is er ook een mogelijkheid voor Cas om een gesprek met een therapeut te hebben. Hij heeft een leuk gesprek gehad en de conclusie is dat hij goed in zijn vel zit.

Op woensdag was er ook de mogelijk als ouder om te kijken tijdens de therapie. Nick heeft direct in de gaten wanneer we binnenkomen en kijkt vaak, alsof hij bevestiging ook van ons vraagt of hij het goed doet.
Als hij ondeugend wordt, niet benadrukken wat hij niet mag doen, maar juist wijzen op wat hij moest doen (positieve benadering)
Ook geoefend voor een sociale vaardigheid. Bij de vraag even oogcontact maken en bij het vertellen wel in de richting van de persoon blijven praten. Dit is duidelijk tegen wie hij het heeft maar ook ivm zijn verstaanbaarheid is dit beter.

In het water geoefend met stabiliteit, zelf rechtop zitten op een soort buis. Vindt Nick niet leuk (lees: moeilijk) maar hij doet het wel. Ook hier wordt veelal uitgelegd waarom hij het moet doen. Ook weer geoefend met werkjes maken en dit zelfstandig doen. Dit opgedeeld in kleinere stukjes met daarna iets leuks doen.
Ook weer een gesprekje gevoerd met emotiekaartjes waar hij zelf mocht kiezen wat en hoe hij was en proberen uit te leggen waarom.
Met als aanvullig ook de complimenten voor Nick, wat hij goed gedaan had: dikke duim.
’s Avonds weer een ontmoeting met de andere therapie kindjes en ouders. Dat was gezellig.

Donderdag is alweer de voorlaatste dag. De tijd vliegt. Vandaag worden er foto’s gemaakt tijdens de therapie wat ook als aandenken is. Ook vandaag nog een oudergesprek. Veel is eigenlijk wel bekend, maar je wordt je weer bewuster van wat je doet en hoe je het doet. Ook de hints en tips die je krijgt. Sommige weet je eigenlijk wel, maar het is goed om ze weer te horen. Vooral het positief benaderen van veel zaken. Dingen die de jongens niet mogen, maar ook het positief verwoorden hiervan. Klinkt simpel en eenvoudig, maar best lastig in de praktijk.

Nick heeft het er ’s ochtends over van gaan we weer naar giraf-therapie? Hij vindt het leuk en heeft er zeker plezier in. Ondanks dat hij ook werkjes moet doen, waar hij geen zin in heeft. Maar die hij nu steeds zelfstandiger moet doen. Hij doet het goed en zelfs al sneller, want hij weet gewoon dat hij dan iets leuk(er)s mag doen.
Vandaag is er met nick verder gewerkt aan zijn zelfvertrouwen met wat gaat goed en wat heb je zelf gedaan (dikke duimen momenten) ook mbt zijn zelfstandigheid en daardoor ook het vergroten van zijn zelfvertrouwen is ook een een eye-opener voor ons als ouder. Dat wij hem ook verder los moeten laten.

Vandaag was er ook een moment van samenspel met Cas. Dit ook voor het bewustzijn van Cas hoe Nick is cq hoe met Nick om te gaan.
Het was weer een leerzame en mooie dag.

Vrijdag de laatste dag. Verder geoefend in het zelfstandig werken. Nick liet nu ook iets van zijn gedrag op school zien, dus dat was handig voor Judith. Ook balans/evenwicht pakt Nick goed op. Motivatie en beloning zijn hierin ook super belangrijk.

Het was een superweek. Leerzaam voor Nick met ook weer bevestiging dat met een kleine beloning hij ook gemotiveerd kan worden en dit ook best snel uitgebreid kan worden.
Ook voor ons weer leerzaam. Weer bewustwording en alerter op hoe zaken aan te pakken.
We nemen alle hints/tips/adviezen mee en gaan er thuis verder mee aan de slag.

We kunnen zeker al aan Nick merken dat hij weer gegroeid is. Nu zaak om dit vast te houden en uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *