Ralph, dag 4 – 4 februari 2016

Ralph is goedgestemd en laat tijdens het wachten voor de start van de therapie zien dat hij al heel goed zelf kan rolstoelrijden. Hij heeft vlak voor vertrek naar Curaçao ontdekt hoe dat werkt en heeft de smaak te pakken. We merken aan Ralph dat hij goed in zijn vel zit. Hij slaapt goed, eet en drinkt en is ontspannen. De doelen die we hebben zijn vooral meer controle over zijn lijf door betere prikkelverwerking en aangeven van ja en nee.
Bestand 04-02-16 20 11 41
De therapeuten komen zingend naar buiten en nemen Ralph mee naar de oefenruimte. Ze starten met – in stevige zit met verzwaring op zijn voeten – een grote spiegel met scheerschuim in te smeren. Uiteindelijk zat alles onder, omdat Ralph tot slot ook zijn voeten gebruikte. Later legt Merel uit dat ze Ralph hiermee o.a. stimuleert om met zijn handen in het midden van zijn lijf met twee handen te werken, wat uiteindelijk kruislings moet worden en kan helpen om beter te gaan lopen. Ze geven Ralph tijdens het werken een verzwaringsvestje aan wat hem direct veel rust geeft. Ook legt ze uit dat het kan helpen om voordat we gaan tandenpoetsen of haren knippen, aanrakingen die voor Ralph heftig zijn, druk op zijn handen en voeten kunnen geven om hem voor te bereiden en de prikkels te dempen. Zo krijgen we veel tips om thuis mee verder te gaan.
Bestand 04-02-16 20 11 12
Dan naar het water! We horen Ralph uitbundig lachen terwijl hij met Kanoa door het water gaat. Hij houdt hem zelfs even zelf vast! Ze gaan langzaam aan de rugvin en Kanoa duwt met zijn snuit tegen Ralph zijn borst. Daarna een keer snel, op de buik van Kanoa. En dan komt het bodyboard te voorschijn! Samen met Merel op de buik op het board en Kanoa duwt ze heel snel een rondje door het water. We zien een grote lach en gespannen handjes, wat gaaf!
Op het dock horen we Ralph eerst luid protesteren en mopperen. Later is hij stil. Na afloop vertelt Merel dat ze oefenden met ja en nee kaarten en dat Ralph na de vierde keer zelf aangaf wat hij wilde. Nog niet helemaal zoals het moet, maar hij had duidelijk door wat het idee was.
Bestand 04-02-16 20 10 45
Na het douchen vertelt Merel aan Ralph dat het klaar is en dan begint Hij weer luid te mopperen, wat tijdens de nabespreking dikke tranen zijn. Normaal huilt Ralph zelden en we beginnen steeds meer te denken dat dit ontlading is en teleurstelling dat het weer afgelopen is voor vandaag. Gelukkig hebben we morgen en volgende week ook nog…

2 gedachten over “Ralph, dag 4 – 4 februari 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *