Ralph, dag 5 – 5 februari 2016

Zoals elke dag start Ralph in de oefenruimte. Vandaag oefent Merel met een rode (nee) en groene (ja) knop, die als je erop drukt ook nee / ja laten horen. Dat vindt Ralph wel wat. Dit is iets dat we thuis ook kunnen gaan toepassen. Merel legt uit hoe ze Ralph keuzes laat maken. Eerst zelf en als het niet lukt met steun en als het dan nog niet lukt kiest zij. En natuurlijk bestaat ook de optie ‘iets anders’.
Ralph dag 5

Belangrijk dus om de goede vragen te stellen. Ze benadrukt het Ralph dag 5belang van duidelijk en consequent zijn. Vandaag mogen we bij het dock van dichterbij kijken, omdat Ralph op het verste dock oefent. Ralph geniet enorm. Hij houdt zelf Kanoa vast en regelmatig horen we een schaterlach. Dan gaan wij naar een workshop over communicatie. De logopediste geeft uitleg over taalbegrip, spraak-taalontwikkeling en verschillende alternatieven voor gesproken taal. Helaas is men hier niet bekend met de methode die wij voor Ralph gebruiken, zijn PODD communicatieboek, maar ik kan het wel plaatsen en combineren met de tips die we hier krijgen.

We merken aan Ralph dat hij meer rust in zijn lijf heeft. Bijvoorbeeld aan de manier hoe hij met het rolstoelrijden bezig is, hoe ontspannen hij is en hoe hij reageert op de lichaamsbegroeting en diepe druk die wij hem geven, zoals we van Merel geleerd hebben. Ook zijn wij ons veel meer bewust van hoe wij Ralph benaderen, proberen op te letten dat we handelingen zoals insmeren en poetsen aankondigen met woorden en door eerst stevig contact te maken met zijn handen en voeten. En we merken dat hij zich meer laat horen als hij het er niet mee eens is.Na de therapie hebben wij een gesprek met de gedragskundige. We hebben het over hoe we omgaan met de twijfels die we bij het verzorgen/ opvoeden hebben of Ralph iets niet kan of iets niet wil. Welk gedrag we accepteren en wat niet. Wat we belangrijk vinden in opvoeding. Ook drukt ze ons op het hart om niet alles tegelijk op te willen pakken, maar duidelijk te kiezen waar we mee aan de slag gaan en dat ook vol te houden. We vinden het fijn dat ook hier aandacht voor is.

Family Swim

Op zaterdag is het tijd voor de family swim. Dan mag de rest van de familie met Kanoa zwemmen en ervaren wat Ralph ervaart. Ralph gaat ondertussen, onder luid protest, met Babette mee. Ze gaan naar de dolfijnenshow en in het aquarium kijken en later vertelt Babette dat ook Ralph het leuk heeft gehad. De meiden vinden het heel spannend en wij ook, maar vooral heel erg leuk! We krijgen eerst een uitleg hoe we ons in het water moeten gedragen. Niet te drukke bewegingen, voorzichtig met ogen, mond en luchtgat van de dolfijn. Wij hebben twee dolfijnen, want Chabalita doet ook mee!

We gaan twee aan twee het water in en tot slot nog met zijn vieren. Oma en een fotografe maken foto’s. Gerwin, een therapeut, begeleidt Eva en Mirthe. We gaan samen met de dolfijnen door het water, geven de vinnen een hand, krijgen dolfijnenkussen en de meiden houden de stok vast terwijl de dolfijnen springen. Het is een geweldige en bijzondere ervaring.
We genieten er allemaal heel erg van!

2 gedachten over “Ralph, dag 5 – 5 februari 2016”

  1. prachtige verhalen Kim! zo te lezen is het genieten voor jullie en vooral ook voor/van Ralph. Hopelijk nog zo’n prachtige week!

  2. Wat geweldig om dit allemaal mee te maken en dat het goed gaat met Ralph. Wij vinden het fijn om jullie ervaringen op de voet te volgen. Nog heel veel plezier! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *