Ralph, dag 9 – 11 februari 2016

We beginnen vandaag met een workshop voor ouders, opa en oma Dolfijnover dolfijnen. Leuk en interessant. Een stukje evolutie, hoe de echogolven werken, hoe dolfijnen zich voortplanten en hoe ze getraind worden. We zien een filmpje van de geboorte van de jongste dolfijn Sami. Heel mooi!Terwijl we wachten tot de therapie begint, rijdt Ralph zelf rond door de ruimte en maakt een ‘praatje’ met de andere ouders die daar zitten. Ook probeert hij het speeltje van het andere jongetje met Angelman Syndroom te pakken te krijgen. Het zelf rijden gaat elke dag zoveel beter! Hij weet al hoe hij bochten moet maken en gebruikt heel bewust beide handen. Zijn juffen en ergotherapeut thuis zullen ook wel trots zijn want hier hebben we lang naartoe gewerkt.

Ondanks dat Ralph vandaag heeft ‘uitgeslapen’ tot half 6, doet hij in de oefenruimte moe aan. Hij heeft geen interesse in speelgoed en antwoordt consequent nee (met de knop) op alles wat Merel aanbiedt. Wel goed gecommuniceerd dus! Werken doet hij wel goed. Dat houdt in, het kaartje van de verschillende activiteiten pakken als het klaar is. In het water heeft hij weer veel plezier. Hij houdt zelf de rug van Kanoa vast en gaat ook weer een rondje op zijn buik. Ralph geniet ook als Kanoa over de stok en door de hoepel springt.
IMG_8978
Op het dock klaagt hij niet maar heeft hij ook niet zo’n zin. Hij kijkt veel richting het water. Ralph wil maar een ding!
Bij de nabespreking vragen we Merel wat zij denkt dat Ralph meeneemt uit deze ervaring. Merel geeft aan dat ze veel vooruitgang ziet in het aangeven van ja en nee. Dit gaan we natuurlijk thuis verder oefenen en gebruiken, zodat Ralph wat meer te zeggen krijgt over zijn eigen leventje en wij hem beter kunnen begrijpen. Wij hebben veel geleerd over de prikkelverwerking en hoe we Ralph hierbij kunnen helpen. Dit geeft hem meer rust in zijn lijf, waardoor hij meer aandacht heeft voor andere dingen en beter kan bewegen. Ook geeft Merel tips voor speelgoed en oefenmateriaal.
Morgen de laatste dag…

Een gedachte over “Ralph, dag 9 – 11 februari 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *