Suus, Dag 10 – 27 februari 2015

De laatste therapiedag… De twee weken waar we zo lang naar uit hebben gekeken, zijn bijna voorbij. Wat is het snel gegaan!
 Suus pakt snuit Papito
De binnentherapie begint met de dagelijkse lichaamsbegroeting, waarbij achtereenvolgens op Suus haar lichaamsdelen diepe druk wordt gegeven. Suus laat duidelijk meer toe dan gedurende de eerste dagen. Vanuit het niets gaat Suus opeens huilen,.. alsof ze opeens doorheeft dat het de laatste dag is!
Bij de JA – NEE kaartjes kiest Suus vandaag steeds het rechterkaartje ongeacht of ze hiermee iets leuks of iets vervelends kiest. Bibi denkt toch wel dat Suus snapt wat de bedoeling is en de oefening is er zeker een om thuis voort te zetten.
 voetjes op Papito
Ook vandaag komt Suus naar buiten op het board, maar direct al zonder verzwaringsdeken. Ze ligt gierend van de lach op haar buik!

In het water zijn Papito, Bibi en Suus duidelijk aan elkaar gewend. jump papitoWij genieten van deze laatste keer dat Suus met Papito zwemt. Op het dok ligt Suus op haar buik en Bibi gaat eigenlijk bovenop haar liggen. Suus haar gezicht is richting het water en Papito. Ze laat het toe en ligt heerlijk rustig. In de allerlaatste minuten mag Suus nog een keer op het bodyboard. Papito neemt haar mee voor een mooie grote ronde en heeft een mooie eindsprint in petto. Wat een super mooi einde!

Tijdens de nabespreking vertelt Bibi voor de laatste keer wat zij en Dewi vandaag met Suus hebben gedaan en hoe zij reageerde. Al snel blikken we terug op de hele afgelopen periode. We zijn het er over eens dat voor Suus wellicht deuren zijn opengegaan met daarachter hele mooie dingen. Nu is het zaak om deze mooie dingen thuis te gaan ontdekken met Suus. In haar eindrapport zal Bibi daar adviezen over geven. Wij gaan uiteraard met de therapeuten in Nederland de afgelopen twee weken bespreken en zorgen dat de lijn wordt doorgezet.

Als resultaat concluderen wij dat in deze korte periode Suus enorm is uitgedaagd om dingen te doen. Rustig liggen op haar buik, geluidjes maken als ze iets wilt, een aanzet tot keuzes maken en een aanzet om rust te krijgen in haar lichaam. Daarmee zijn we, en is Suus, er nog niet. We moeten hard werken om de ontwikkeling door te zetten. Maar wij zijn verbaasd over het resultaat dat in twee weken tijd is bereikt.  Ligt het aan de dolfijn, aan de therapeuten, aan de dolfijntrainster of misschien aan het prettige klimaat van Curacao en het feit dat we er even helemaal tussenuit zijn geweest? Wat ons betreft is het totaalpakket de succesfactor. Bij elkaar gebracht door het CDTC en uitgevoerd door een interdisciplinair team van therapeuten en trainsters en door fantastische dolfijnen!

Voor Suus en voSMFPMS Bibi en Dewior ons zijn Bibi, Dewi en Papito natuurlijk de grootste kanjers! Dames en heer, waanzinnig bedankt voor jullie inzet en geduld! Ongekend goed !

Een hele dikke knuffel van Suus !

Grote dank aan alle lezers van de blog. Gemiddeld lazen ruim 140 mensen dagelijks de blog. Dagelijks ontvingen wij vele reacties. Het feit dat jullie zo hebben meegeleefd, was voor ons erg fijn.

12 gedachten over “Suus, Dag 10 – 27 februari 2015”

 1. Wat goed om te lezen wat dolfijntherapie toch kan betekenen. Blijf het een bijzondere vorm van therapie vinden en waar zoals jullie ook zeggen mogelijk het totaalpakket het effect geeft. Het maakt ook niet uit, het heeft voor Suus en jullie weer opening voor vervolg geboden. Dat is fijn.
  Hartelijk groet, Marja (moeder Jules)

 2. Net terug van wintersport lees ik jullie verslagen. Wat mooi en ontroerend om al jullie verhalen te lezen en een beetje inzicht te krijgen in de therapie van Suus. Wat moet dit geweldige en bijzondere ervaring voor jullie allemaal zijn geweest, maar vooral ook voor Suus. En wat fijn dat er ontwikkelingen zijn ingezet waar jullie nu op voort kunnen borduren.
  Groet, Elise

  Ik vond het erg mooi om jullie blog te lezen!!! En ik ben blij dat het daar goed is gegaan en dat jullie daar een fijne tijd hebben gehad.
  Groetjes,
  Tamara

 3. Wat fijn dat alles waar jullie zo hard voor gewerkt en zolang naartoe geleefd hebben nu allemaal samen komt en blijkt te werken! Hopelijk gaat de vooruitgang nog even door met de nieuw gevonden mogelijkheden.
  Een mooie ervaring voor jullie gezin en door de mooie verhalen ook een beetje voor ons. Fijne terugreis en tot ziens.

 4. Wat geweldig te lezen dat Suus, en jullie zoveel vooruitgang hebben geboekt met de dolfijnen. Prachtig de verhalen en de vooruitgang….

 5. …iedere dag opstaan en de blog lezen.. Zelfs op afstand spat de ervaring en de waarde van deze 2 weken er af… Veilig weer thuiskomen en tot snel…liefs…

 6. Lief mooi gezin, ik heb met veel waardering, respect en soms met een traan, meegelezen hoe jullie de afgelopen twee weken hebben beleefd. Heel heel hartelijk bedankt voor het delen van jullie belevenissen.

 7. Wat was het heerlijk om mee te mogen genieten van al Suus en jullie belevingen en wat fijn dat het zo goed is verlopen.
  Ik hoop van harte dat al het geleerde voortgang zal hebben in Nederland. Goede reis terug en succes thuis.
  Willy

 8. Wat geweldig om te lezen!! Wat prachtig dat Suus zoveel vooruitgang boekt en wat mooi om te zien hoe bijzonder jullie dat met elkaar hebben mogen meemaken. Geweldig ook omdat jullie er zo hard aan gewerkt hebben om dit mogelijk te maken.
  Ik ben trots op jullie en heel blij voor jullie! Liefs Marjon

 9. Bedankt dat we via deze blog met jullie mee mochten (be)leven. Jullie zijn een nieuwe weg in geslagen en die is de moeite waard om te bewandelen. We lopen graag met jullie mee, als jullie dat willen.
  We wensen jullie een veilige thuiskomst.
  ❤️✈️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *