Suus, Dag 2 – 17 februari 2015

We hebben de eerste dag van de therapie goed op ons in laten werken. Hoe werkt dit allemaal? Het is duidelijk een combinatie van vele factoren en we zijn nieuwsgierig om al die factoren mee te maken en te leren kennen.

Vandaag hoeven we pas om 8 uur bij het CDTC te zijn. Suus heeft redelijk geslapen tot 4 uur. Het is niet of lastig te bepalen wat zij bewust mee krijgt van de therapie, maar ze blijft heerlijk vrolijk. Het programma is gelijk aan gisteren. Bibi en Dewi nemen Suus mee om binnen gedurende een half uur oefeningen met haar te doen.
Bibi legt ons aan het einde van de hele sessie uit wat ze hebben gedaan. De focus bij Suus ligt op sensorische integratie. Druk, evenwicht en tactiel, de combinatie daarvan zorgt voor bewustwording van het lichaam en helpt de motoriek. Daarnaast kan het leiden tot meer rust van het lichaam. En dat is natuurlijk een belangrijk doel.
Bibi heeft druk gegeven op Suus haar lichaam, gezicht en hoofd. En dat vond Suus wisselend leuk en niet leuk. Met name de druk op haar armen maakte haar erg onrusitg. Iets wat wij goed herkennen.
Vervolgens heeft Suus een gewichtsvest aangekregen. “Wat is dat nou?”: leek ze te denken. En op de gewichten aan haar beentjes, reageerde ze helemaal verbaasd. De laatste oefening is gericht op waarneming. Suus moet een keuze maken tussen een toren met ringen en enkele sensorische materialen. Het werd de toren. Wij weten natuurlijk dat Suus een eigen willetje heeft en soms prima weet wat ze wel en niet wilt. Bibi weet het nu ook. Het is de uitdaging om dit effectief te kunnen gebruiken.
Suus komt weer naar buiten en wij worden overrompeld door de “aaaah-wat-lief” van Suus in haar wetsuite. We zien wel aan haar dat ze het niet helemaal naar haar zin heeft. Gezien het intensieve binnenprogramma snappen we dat wel. Op weg naar het water is Suus onrustig en Bibi probeert dit op te vangen door haar als een klein pakketje geklemd vast te houden. Hierop geeft Suus in eerste instantie weerstand, maar na een paar minuten geeft zij zich over.
Suus slaat op water
Eenmaal op het dok wil Suus duidelijk heeeel graag het water in. Als zowel zij als Bibi hun drijvers om hebben, gaan ze. Papito ligt al geduldig te wachten en zoekt Suus op. Weer die grote lach op Suus haar gezicht, wat is dit genieten! Het is vandaag wel helder dat ze meer Suus raakt Papito aangestimuleerd wordt om dingen te doen. We zien dat ze zich niet snel laat overhalen. Maar dit is een therapie en Bibi blijft haar uitdagen om juist niet het ongewenste gedrag te vertonen zoals hand of arm in haar mond.
Papito neemt haar weer stukje mee en komt soms een soort knuffel aan Suus geven. Heel soms zien we haar de dolfijn aanraken. Dan moet Suus bij het dok een keuze maken uit twee kaartjes: de ring of de bal. Suus moet kiezenKennelijk is het de ring geworden, want samen met Bibi “gooit” ze een ring weg, die door Papito terug wordt gebracht.Papito brengt ring terug
In het water maakt Suus veel geluidjes en dit wordt gebruikt in de Suus verstopt onder handdoekverdere sessie als een soort voorwaarde: “Als je een geluidje maakt, dan…”. En daar lijkt ze goed op te reageren. Op het dok speelt Suus eerst haar befaamde verstopspelletje. Zij trekt haar handdoek over haar hoofd en blijft stil zitten, om vervolgens keihard lachend de handdoek weg te trekken. Er wordt gewerkt met plaatjes en speeltjes om haar keuzes te laten maken.
Eenmaal weer in het water zien we veel rust bij Suus, iets wat later Pirouetje makendoor Bibi wordt bevestigd. Zij is minder onrustig en ontspant haar lichaam meer dan gisteren. Op het laatst zien we dat Suus heel bewust de snuit van Papito vasthoudt. Samen met Papito doen ze nog een pirouetje en Papito springt vier keer over een stok bij Suus. Het uur zit er al weer op. Suus gaat lekker douchen.
  Papito springt over stok
Na een kwartiertje zijn de dames klaar en praat Bibi ons bij over de sessie. De aanpak, de analyse van Suus, de kennis, de interactie met Papito,… Het klopt gewoon allemaal. En om dan terug te komen op de factoren waarom het werkt, zie boven…!. Maar ook het feit dat de hoofdtherapeute Heike zich aan ons komt voorstellen en utivoerig met ons praat over Suus.
En dat Esther, hoofd Dolfijntrainster, ook even met ons komt praten, uitleg geeft over de Dolfijnen en gewoon de tijd neemt.
De zin die wij vaak uitspreken in presentaties: “Het CDTC biedt een multi disciplinair team van therapeuten”, heeft in twee dagen een hele duidelijke positieve lading gekregen. Een belofte die wordt waargemaakt.

14 gedachten over “Suus, Dag 2 – 17 februari 2015”

 1. Wat ontzettend mooi om te lezen en wat een bijzondere ervaringen moeten dit voor jullie zijn! Leuk dat we er op deze manier een beetje van mee kunnen krijgen. nog vele mooie momenten voor Suus en jullie allemaal.
  Groetjes Will en Monique

 2. Wauw, wat een geweldige mensen zijn daar werkzaam. Met zoveel geduld aan de slag en het allerbeste naar boven halen. Knap hoor. En dan beleeft Suus er ook nog eens (over het algemeen) plezier aan…
  Het is erg leuk om jullie ervaring van dag tot dag te lezen.
  Tot morgen 🙂

  Veel liefs uit zonnig maar koud Den Haag

 3. Dit is echt geweldig en indrukwekkend om te lezen en te zien.
  Mooi en fantastisch hoe Suus reageert en kan ontspannen !!!!
  Geniet er allemaal van , liefs Theres

 4. Lieve Familie,
  Wat geweldig wat ik hier lees! Wat is het een bijzondere belevenis hé? Wij blijven jullie volgen hoor!!!! Geniet van deze bijzondere therapie……………enne een traantje mag je gewoon laten gaan (het is niet in woorden uitte drukken wat er in je om gaat als je eigen kind in het water ligt met een dolfijn!

 5. Wauw, jullie verhaal van de afgelopen twee dagen doorgelezen, en dat is bijna het enige woord wat in ons opkomt naast indrukwekkend.
  Goed om ook te lezen dat de ervaring mooi aansluit bij jullie verwachtingen.
  Geniet van deze geweldige ervaring met elkaar. Dit gaat gewoon wat opleveren voor Suus.
  X

 6. Zo, onze kleine vriendin is hard aan het werk zeg! Ondanks dat er zo’n 10.000 kilometer tussen ons in zit horen we haar geluidjes en lach.
  En we zien ook de glimlach op jullie gezicht. Geniet met én van elkaar.
  Dikke kuzzzz, Jo, Hans en Mylène.

 7. Te gek om te lezen maar ook zo bijzonder en emotioneel, we zien ons al daar rondlopen, Tijmen bezig zijn, we kunnen niet wachten…
  Go Suus Go Suus Go Suus…
  Mooi ook dat datgene wat we op tekst lezen ook zo mooi en integer en oprecht al op dag 2 bewaarheid wordt, allemaal WAUW!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *