Suus, Dag 2 – 28 februari 2017

Na een onrustige nacht,… Suus vond het leuk om 4 keer uit haar geïmproviseerde bed te rollen en om vanaf 4 uur niet meer te gaan slapen… begon om 8:30 uur de tweede therapie. Dirkje en Jelske hebben met name gekeken hoe Suus het zelf-beschadigend gedrag gebruikt. Is het bij verveling, frustratie, het niet haar zin krijgen, aandacht vragen…?

Een oefening gaf goed inzicht hoe Suus zich vermaakt op de vloermat. Kan zij zichzelf vermaken? En wat doet zij als een speeltje te ver weg raakt of als zij het niet meer leuk vindt? Suus weet in elk geval duidelijk wat ze wilt. Ze rolt goed over de hele mat. Dat werd wel anders toen zij het corset aan had. Het rollen werd moeilijker, maar lukte uiteindelijk een beetje. Het lukte nog niet om vanuit ligstand te gaan zitten. Het corset houdt haar hele bovenlichaam namelijk stijf. Dit vindt Suus duidelijk niet fijn. Een aandachtspunt wordt ook om de spieren in haar bovenlichaam wel krachtig te houden.

Suus heeft ook geoefend met pictogrammen. Dit hebben we al vaker geprobeerd. Het gebrek aan kunnen communiceren blijft mogelijk een belangrijke oorzaak van het gedrag dat Suus vertoond.

In het zwembad mocht Suus o.a. kiezen met wie zij een rondje wilde zwemmen, met Jelske of met Dirkje? En jammer voor Dirkje, maar Suus koos elke keer voor Jelske, hoe de kaartjes ook werden aangeboden… Maar gelukkig, in het bubbelbad ging Suus lekker met Dirkje knuffelen. De korte nacht en de intensieve oefeningen zorgden ervoor dat Suus erg moe was.

In de nabespreking hebben we afgesproken om geen aandacht te geven aan het zelf-beschadigende gedrag. Wel geven we elke keer als Suus zich bijt zogenaamde diepe druk op de plek waar zij bijt. We geven hiermee geen “beloning” aan het gedrag en hopen zo dat Suus stopt met het gedrag te gebruiken. Het is echter bijzonder lastig voor ons. Zeker op de momenten dat zij zich snel achter elkaar bijt, wil je toch die aandacht geven die ze vraagt.

Morgen kunnen we wellicht bij de therapie in het zwembad kijken en gaan dan zeker foto’s maken en deze met jullie delen!

 

Een gedachte over “Suus, Dag 2 – 28 februari 2017”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *