Suus, Dag 5 – 20 februari 2015

Dag 5 van de therapie en daarmee zit de eerste week erop. Wat een week…! Allereerst willen we iedereen enorm bedanken voor het lezen van de blog en het enthousiast reageren en meeleven. Wat geweldig.

met bibi en papito

Wij proberen alles op een rijtje te houden. Soms lijkt het heel erg mooi, too good to be true. Gaat deze therapie dan echt een groot verschil maken? Is Suus niet te ernstig beperkt en zijn haar beperkingen misschien te complex met elkaar verbonden? Dit soort gedachten schieten door ons hoofd. Het ene moment zien we Suus enorm genieten in het water met Papito en Bibi en horen we dat ze dingen doet, die onmogelijk leken. Het andere moment is haar gedrag “gewoon net als thuis” en moeten we als gezin allemaal ons best doen om Suus zich niet te laten bezeren. Veelal vallen we niemand lastig met die kant van het verhaal, maar nu in alle positiviteit is het goed om ook hier bij stil te staan. En wij houden ons vast aan ons eigen credo: “zelfs een kleine ontwikkeling kan voor Suus en het hele gezin een enorm verschil maken”.

Suus is in de therapiekamer goed bezig, hoewel ze niet alles even prettig vindt. Er zit veel spanning in haar lijf en ze is erg onrustig. Het kost Bibi en Dewi moeite om haar te laten ontspannen en focussen op de oefeningen. Als eerst gaat Suus op haar buik op een grote ovale bal liggen met een gewichtsdeken op haar. Bibi geeft vervolgens nog eens extra druk. Suus vindt het niet fijn, totdat ze op schijf met kikkermet de bal iets voren rollen richting de trilknuffelkikker. Dan is het opeens allemaal erg leuk ! Na tien minuten is Suus er duidelijk klaar mee. Ze werken nog aan de mondperceptie (prikkelingen rond de mond) en geven gezichtsmassage. Voor de JA – NEE keuzes is Suus te onrustig en die worden bewaard tot in het water. Om positief af te sluiten wordt de kikker erbij gehaald en Suus heeft er weer helemaal zin in. Trots en blij komt Suus op de rolschijf met Bibi en kikker naar buiten. Wat is het toch een lekker meisje!

De dolfijnen hebben vandaag veel zin in de therapie en liggen allemaal te wachten bij hun dok. Suus is in het eerste deel onrustig. Ze draait en duwt Bibi weg en kijkt continu om zich heen. Hee langzaam wordt ze meer ontspannen. Uiteindelijk aait ze voor het eerst met twee handjes Papito.

even knuffelen

Vanaf het dok krijgt Suus een plaatje aangeboden van bijvoorbeeld de bal, de ring of de stok. Direct daarna krijgt ze het groene JA kaartje en het rode NEE kaartje voor zich. Van de drie keer maakt Suus twee keer een keuze. Is het willekeur of is dit een stap richting keuzes maken? Ze geniet in elk geval van Papito die over de stok heen springt (heel hoog!). En bij het weggooien van de ring is ze los in de armen en “helpt” ze Bibi bijna met het weggooien.

suus moet kiezen

De bal waait eerst nog even weg, maar Papito weet hem te vinden. Hij zwemt eerst een rondje om Suus heen met de bal en brengt hem dan netjes terug.

met bal

In het laatste deel van de sessie is Suus met haar gezicht naar Bibi toe gedraaid en blijft ze heel rustig. Normaal gesproken, worstelt ze zich dan rond, totdat ze weer andersom zit. Nu dus niet. Ze sluit heel positief af met haar armpjes over elkaar, heel relax… Dit levert een applaus op van Bibi en Dewi! Goed gedaan Suus !

Voor het nagesprek verplaatsen we naar binnen, want een tropisch buitje valt neer op het CDTC. Na regen komt zonneschijn, en dat gaat hier zeker op. We wandelen terug naar de accommodatie en gaan er weer een mooie dag van maken. Zaterdag en zondag zijn geen therapiedagen, dus maandag zijn we terug met de blog! Zaterdag is de Family-swim. Dan mag het hele gezin met Papito zwemmen, behalve Suus,…aaaaahh !

12 gedachten over “Suus, Dag 5 – 20 februari 2015”

 1. Zoals elke keer weer. Prachtig om te lezen. Ik denk ook heel goed verwoord en geschreven want het lijkt of ik er zelf bij ben. Geniet van de tijd en morgen is het jullie dag!!
  Kannie wachten tot maamdag

 2. Ha Suus en familie,
  Wat ontzettend gaaf om zo een beetje mee te beleven wat jullie allemaal meemaken daar in Curacao. Ondanks de kou hier krijg ik het er spontaan warm van. Nog heel veel plezier en wij hier in Naaldwijk volgen jullie via de verhalen. Gr. Carine

 3. Ik geniet zo mee met jullie via de blog. Fijn dat het zo goed gaat.
  En fijn dat er mensen bestaan die samen met de dieren zo veel voor met kinderen met een beperking kunnen doen.

 4. Mooi dat er postieve veranderingen zijn. En ik ben ‘blij’ dat jullie toch ook af en toe een buitje hebben (omdat ik weet dat ie kort is en de zon erna weer schijnt 🙂 ) Hier is het nl weer herfst…
  Geniet! X

 5. Wat gaat het snel; alweer een week verder. En wat hebben jullie veel beleefd in deze week. Waarschijnlijk zul je pas thuis alle indrukken kunnen verwerken en zien wat de therapie voor Suus heeft gedaan.
  Het is leuk om bij deze blog de knuffeltrilkikker in beeld te zien. Super dat deze kikker voor Suus de moeilijke momenten ( een gewicht op je lijf waar druk op wordt uitgeoefend) wat verlicht. Moeten we er al naar op zoek hier in Nederland?
  Vandaag lekker de verjaardag van Seth vieren. Felisitá! XXX MHJ

 6. wat is dit mooi zeg krijg steeds kippevel wat een knappe meid zeg hoop dat het inderdaad wat opleverd om zich zelf niet meer te beschadigen
  nog veel plezier daar en wij blijven de blog volgen
  opa en oma van davey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *