Suus, vier maanden na de Dolfijnondersteunde therapie

Hoe gaat het nu met Suus….. 4 maanden na de dolfijn ondersteunde therapie?.. Daar vertellen we je graag alles over.

Nog even een korte inleiding: Suus is 8 jaar en ernstig meervoudig gehandicapt. Ze is ontwikkeld als een meisje van ongeveer 8 maanden. Suus heeft al jaren zelf-beschadigend gedrag, maar het laatste jaar was het extreem. Ze trekt haar haren uit haar hoofd en bijt de hele dag door haar bovenarmen, vingers, knieën en zelfs haar tenen helemaal kapot, diepe wonden, ontstekingen en heel veel pijn… (en dat heeft veel impact op het hele gezin!).

In februari 2015 volgt Suus de dolfijn ondersteunde therapie bij het Papito Suus BibiCuraçao Dolphin Therapy Center (CDTC).
Tijdens deze 2 weken durende intensieve therapie is gewerkt aan lichaamsperceptie, gedrag en communicatie om het zelfbeschadigende gedrag te verminderen.

Tijdens deze therapie maakt Suus echt enorme stappen…… Met een heel mooi eindverslag vol met tips & handvatten en met heel veel nieuwe moed, zijn we na thuiskomst verder gegaan waar we in Curaçao mee zijn gestart.

Het is hard werken….
Een goede lichaamsperceptie/-waarneming is van groot belang in het dagelijks leven. We zijn dagelijks afhankelijk van onze zintuigen om alle prikkels en signalen om ons heen te verwerken en om hier vervolgens adequaat op te kunnen reageren. Deze samenwerking wordt ook sensorische integratie (SI) genoemd. Wanneer dit proces verstoord is, ontstaan afwijkende reacties. Suus zoekt bijvoorbeeld constant harde prikkels op, bijvoorbeeld door te bijten op haar arm, te slaan met haar voet tegen de grond, haren te trekken. Het is ook te zien door dat ze constant in beweging is met haar gehele lichaam. Dit betekent dat het lichaam van Suus de prikkels niet voldoende waarneemt. Dit wordt veroorzaakt door een onder-gevoeligheid in de verschillende basissystemen: de proprioceptieve (lichaamswaarneming), tactiele (registratie van aanraking, druk etc) en vestibulaire (beweging en evenwicht) systemen.

Suus vier maanden na therapie

We zijn nu dagelijks bezig om deze systemen te prikkelen, bijvoorbeeld door:
Dagelijks 2x een soort body-greeting (dmv diepe druk het hele lichaam langslopen) jonassen in een hangmat, rollen op een hele grote bal, schommelen, op een omgebouwd verhuiskarretje van de Aldi “over rollen” met Suus door de woonkamer, spelen met scheerschuim en kroelen met een grote trillende kikker……

Om Suus meer een “eigen stem” te geven, laten we haar nu al een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld ‘s morgens tijdens het aankleden: Suus mag dan kiezen uit 2 t shirts. Eerst zit ze heel serieus naar beide shirts te kijken, dan kiest ze er 1 uit. Als ze het gekozen t-shirt aan heeft en je vertelt haar dat ze er prachtig uit ziet, gaat ze helemaal trots stralen !

We hebben ook een doos samengesteld met allerlei sponsjes, kwastjes en borsteltjes.  We gaan eerst met een kwastje en daarna met een sponsje over haar armpjes. Vervolgens laten we haar beide voorwerpen zien en laten we haar er 1 kiezen die ze nogmaals wilt.

Voor Suus is het niet altijd duidelijk wanneer iets gaat gebeuren en wanneer iets weer stopt. We proberen vaste gebaren en handelingen te koppelen aan dagelijkse dingen.  Zo laten we heel duidelijk een slab zien om Suus te laten weten dat ze gaat drinken. We vertellen haar steeds wat we gaan doen, zodat gebeurtenissen haar niet “overkomen”. Als iets klaar is, maken we een duidelijk stopgebaar en zeggen we ook dat het klaar is. Dit werkt ontzettend goed.

Dit heeft allemaal weinig zin als we het alleen thuis doen, dus hebben we veel overleg met het KinderDienstenCentrum (KDC) en het Logeerhuis. We hebben veelvuldig besprekingen om zaken zoveel mogelijk gezamenlijk aan te pakken. Gelukkig zijn de begeleidsters en therapeuten bij Ipse De Bruggen erg enthousiast en Suus haar dagprogramma is aangepast met een bewust aanbod van sensorische activiteiten.

Het is heel erg belangrijk om consequent te zijn en dat iedereen die met Suus werkt op dezelfde manier met haar om gaat en dezelfde regels hanteert.

Suus is gestart met heerlijke ontspannings-zwemlessen bij Sport4specials & sinds kort gaat ze elke woensdagochtend paardrijden (Maud gaat elke week met een vriendin mee om Suus vast te houden. Super, want hierdoor hoefden we geen 2 jaar op de wachtlijst !).

Voor haar evenwicht en lichaamsbesef is dit heel goed, en het is daarnaast heerlijk om te zien dat ze zo ontzettend geniet.

We zijn van start gegaan met een bedrijf, dat gaat bepalen welk communicatieniveau Suus heeft en dat adviezen geeft op welke wijze en met welke hulpmiddelen (bijvoorbeeld picto’s) we het beste met Suus kunnen communiceren op dit moment.

Therapeuten, artsen en betrokkenen zijn  verrast en zeer enthousiast over de ontwikkelingen die zij bij Suus zien: “Een ander meisjes!” en “Wat een verschil met voor de therapie”.

Welke ontwikkelingen en veranderingen zijn er bij Suus?
We kunnen vaststellen, dat:
– Suus zich op het moment 80 a 90 % minder bezeert.
– Een paar uur per nacht meer slaapt (tot 05:00 uur i.p.v. tot 01:00 uur).
– Ze meer ontspanning in haar lichaam heeft en minder onrust.
– Ze veel alerter is en ook steeds meer lijkt te begrijpen.

Gelukkig blijft ze wel heel erg eigenwijs en ondeugend…. maar ja dat is ook wel  “echt Suus!!”

We zijn ontzettend trots op en blij met de resultaten tot nu en we blijven zeker doorgaan.

De dolfijn ondersteunde therapie heeft veel deuren geopend, maar stopt duidelijk niet na de 2 weken bij het CDTC. Het is een nieuw begin van een enorme groei in de ontwikkeling van Suus…

 

9 gedachten over “Suus, vier maanden na de Dolfijnondersteunde therapie”

 1. Wat geweldig fijn voor jullie en vooral voor Suus. Het nu vast houden zal niet eenvoudig zijn maar alles wat ik lees ‘klinkt’ goed.
  Ik ben heel blij voor jullie.

 2. Wat ontzettend mooi om te lezen hoe het nu gaat met Suus, Seth en Maud! Wat fijn dat ze zichzelf niet meer zo’n pijn doet en dat jullie wat meer uurtjes slaap kunnen pakken. Bewondering voor jullie hele gezin!

 3. Wat is dit geweldig om te lezen nou jullie kunnen super trots zijn op suus en voor jullie hebben wij veel respect
  Gr opa en oma van davey

 4. wat een fantastisch verhaal om te lezen en wat fijn dat er door jullie intensieve begeleiding spectaculaire verbeteringen zijn. Ik wens jullie de kracht om dit geweldige initiatief voort te zetten en wens Suus dat ze in de toekomst nog eens naar het centrum kan!

 5. wauw, wat gaaf om te lezen dat het nog steeds zo goed gaat met suus na de dolfijntherapie!
  80 tot 90% minder bezeren is een mega daling!
  En Suus wat knap dat je nu al meer uurtjes kan slapen s’nachts! Go Suus! Blijf zo goed je best doen!
  Fijn dat de dolfijntherapie Suus zo goed heeft gedaan en jullie deze handvaten heeft gegeven.
  Liefs Jeroen, Karin & Dean

 6. Seth en Maud, wat een mooi artikel om de vorderingen van Suus te lezen. En, chapeau voor jullie samen en jullie als gezin om dit met haar bereiken!!

 7. Wat gaaf om te lezen dat het zo goed gaat met Suus!..ze ziet er ook stralend uit, en wat wordt ze groot!
  Ik zie dat ze ook aan t paardrijden is..dat vindt ze ook vast helemaal te gek.
  Björn kan daar ook zo van genieten. Fijn om te zien dat er zo vooruitgang in zit.
  Groetjes van ons en haar vriendje Björn.

 8. Zoveel respect voor jullie papa en mama van Suus.
  Maar al dat hele harde werken wordt duidelijk beloond .
  Geweldig Suus, ik ben super trots op jou! We gaan nog veel zwemavonturen beleven samen
  Kus van Davey en mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *