Thomas, Dag 5 – 24 augustus 2018

Dag 5, ai, we zijn al op de helft…..

Het was weer een mooie dag met een blije Thomas in het water. Hij was vandaag het zonnetje, want verder is het nu een beetje bewolkt (maar natuurlijk onverminderd heerlijk warm).

Thomas heeft in de kamer helemaal niet gemopperd en heel goed gewerkt. Fijn voor Stephanie, vandaag zei Thomas met de knoppen ¨ja¨ toen Ricarda en zij vroegen of ze nog een keer een liedje zouden zingen…. Stephanie besprak de dagplanning met Thomas, maar nog voor ze alles besproken had wees Thomas al naar ¨werken¨. Toen wilde Stephanie beetje vlugger naar het echte werken toe gaan, waardoor ze niet de hele planning verder met Thomas besprak. Maar toen was daar een superreactie van Thomas, want hij wees snel naar de fotoa van Kanoa, alsof hij wilde zeggen: ¨Ja, ik wil wel werken, maar we gaan daarna ook naar Kanoa¨.

In de kamer hebben ze het matchen weer geprobeerd met 2 plaatjes. Thomas kreeg een derde plaatje en hij moest aanwijzen welke van de 2 dezelfde was. De eerste keer deed hij dat supergefocust en snel. Als beloning mocht hij op de spraakcomputer aanwijzen waarmee hij wilde spelen. Dit keer was dat de schommel. Toen hij weer moest stoppen met schommelen vond Thomas dat wel erg jammer, maar toen moest hij weer een plaatje matchen, en weer ging het goed. Als beloning koos hij ervoor om even met het tril-ei te werken en toen de derde keer matchen. Die lukte helaas niet, Thomas had toen wat minder focus. Niet erg, daar wordt zeker volgende week mee verder geoefend. Toen klaarmaken voor het zwemmen. Haha, Thomas wilde zo graag zwemmen dat hij zonder zijn pak aan al 2x in zijn rolstoel sprong (Kom, we gaan!). Omdat Thomas zo goed gewerkt had en om geen watertijd te verliezen mocht Thomas vandaag in zijn rolstoel naar het water.

Wat we ons nog niet hadden gerealiseerd maar vandaag hoorden: Thomas bepaalt al een paar dagen helemaal zelf wat hij in het water doet, want hij mag steeds kiezen wat het volgende spelletje tussen hem en de dolfijn is.

Tijdens het dokmoment werd Thomas stevig afgedroogd. Het spelletje is: zijn arm stevig, in de handdoek, vast houden en dan moet Thomas zelf zijn arm eruit trekken. Hij mag zelf aangeven welke arm eerst. En zo ook met de benen. Salo en ik staan best een stukje van het dok af, maar wij horen hem dan toch schateren. Verder werd Thomas gestimuleerd met een kwast en het trilstaafje op zijn wangen.

Daarna kwam er een leuk spelletje, Thomas moest met 2 handen een visje vast houden dat water kon spuiten. Bij 1-2-3 mocht hij eerst Stephanie nat spuiten en daarna gingen ze water in de bek van Kanoa spuiten.

En toen, was het al weer tijd om uit het water te komen.

We spraken na afloop 2 supertrotse therapeuten, die het leuk vinden om met Thomas te werken, hem zo vrolijk vinden, maar ook zo communicatief en ze vinden dat hij dat heel goed kan inzetten. Vandaag vond Stephanie in het water ook dat Thomas heel goed oogcontact met haar maakte om dingen te vertellen.

De meiden hebben ondertussen graffity gemaakt, een spel gedaan en een gesprekje gevoerd over hun plaats in het gezin. Zij genoten van deze week en vinden het dit keer nog beter dan de vorige keer!

Conclusie: Thomas heeft een goede week gehad, waarbij hij gisteren in het water ¨nee¨ heeft gezegd en gisteravond ¨okay¨. De harde geluiden die Thomas maakt (soms als hij blij is, soms als hij boos is en soms als hij speelt) zijn naar de mening van Ricarda en Stephanie een vorm van communicatie. Naarmate Thomas zich meer kan uiten met de spraakcomputer (die we pas 2 maanden hebben) zou dit vanzelf minder moeten gaan worden. Thomas werkt adequaat met zijn spraakcomputer, die moet altijd beschikbaar zijn voor hem, want de therapeuten zien ook dat Thomas hem regelmatig zoekt als hij wat wil vertellen. Het begin van matchen is er. En dat is heel positief. Als je kunt matchen dan kun je ook leren categoriseren en dat is handig voor de spraakcomputer. We moeten Thomas vanaf nu mee laten kijken als wij de computer bedienen (en het juiste blad opzoeken). Zo van, kijk Thomas, ik zoek bij Thuis, naar Eten en dan Avondeten. Op die manier leert Thomas misschien al de weg in de computer.

Wauw, wat een kleine grote stappen Thomas, wat heb je goed gewerkt! Nu even uitrusten en twee dagen vrij, zodat je aanstaande maandag weer zo goed aan de slag kan.

Voor de volgers van onze blog: geniet van het weekeinde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *