Thomas, Dag 6 – 27 augustus 2018

Natuurlijk is het zwemmen met de dolfijnen een feest. Maar de therapie is ook echt hard werken. Vandaag had Thomas wat minder focus en vond hij het moeilijker om goed mee te doen. Ricarda vertelde dat dit vaak zo is, kinderen moeten weer even in het werkritme komen na zo’n weekeinde (en Thomas moest natuurlijk ook nog even bijkomen van de 50ste verjaardag van Salo die we hier gisteren hebben gevierd!).

Toch heeft Thomas ook vandaag mooie dingen laten zien, dus extra trots op hem!

De opstart ging weer volgens de bekende routine (zwaartevestje aan, zwaartedeken op schoot, liedje zingen) en Thomas herkende die routine ook echt. Overigens stond hij voor aanvang van de therapie zelf op uit de rolstoel om naar de deur te lopen waar hij elke dag doorheen moet om te gaan werken, heel goed!

Wel mopperde hij wat meer en daarom kozen de therapeuten dit keer zelf ervoor (zonder het aan Thomas te vragen) om nog een liedje te zingen.

Daarna weer proberen te matchen en dat ging supergoed. Ze werkten met plaatjes van zeedieren. Er waren steeds 2 kaartjes en Thomas moest aanwijzen welke van de 2 gelijk was aan het derde kaartje. Hij heeft dat 3x gedaan en 3x goed (en supersnel, kijken, aantikken en weer door!). Waar Thomas vrijdag tussendoor beloond werd met een spelletje dat hij mocht uitkiezen moest hij nu genoegen nemen met een (ongetwijfeld heel enthousiast) applaus, en dat was okay. Daarna heeft Stephanie het nog iets moeilijker gemaakt. Ze liet een plaatje zien van de deur. Thomas keek naar het plaatje en daarna ook echt naar de deur. Complimenten natuurlijk. En toen liet ze kaartjes zien van de lepel en de sleutel en Thomas moest toen antwoord geven waarmee je de deur opendoet. Thomas tikte heel knap de sleutel aan.

Daarna heeft ze hetzelfde geprobeerd met het kaartje van een bloem en waarmee je die water geeft, met de zakdoek of met een gieter. We weten nu dat we het planten watergeven voorlopig niet door Thomas moeten laten doen, want hij tikte de zakdoek aan…. , niet goed dus.

Stephanie denkt er even over na of ze met dit opdrachtje de komende week verder gaat of dat dit iets te ingewikkeld is omdat het met kaartjes is (met voorwerpen dit oefenen is waarschijnlijk gemakkelijker, dit is dus wel iets waar we terug in Nederland mee kunnen gaan oefenen!).

Omdat Thomas daarna heel erg begon te gapen werd hij weer in de rolstoel naar het water gereden. Waar Thomas dus in de kamer supergoed zijn best deed was de focus in het water wat minder. Daarbij moeten we natuurlijk niet vergeten dat er in het water steeds meer van hem gevraagd wordt op het gebied van communicatie, hij moet immers de kaartjes aan tikken wat hij wil doen, hij moet met de ja/nee knoppen werken. Hierbij maakte Thomas wat meer foutjes dan eind vorige week (nee zeggen terwijl we eigenlijk zeker weten dat het een ja moet zijn). Desalniettemin had Thomas wel weer heel veel plezier met Kanoa. Omdat het ons opviel dat zijn linkerhand dit weekeinde wat vaker in een stevige knuist zat (spasme) heeft Kanoa veel aan de linkerzijde van Thomas gezwommen om veel prikkels aan de linkerhand te geven.

Op het dok veel gewerkt aan bewustwording lichaam, dus met de trilstaafjes aan de buitenkant van de mond en aan de binnenkant, met een gekke spons over de arm en natuurlijk het afdroogspel met de handdoek.

Ricarda merkte op dat Thomas wel veel van zich heeft laten horen deze dag, waarmee ze niet de harde geluiden bedoelde (die er ook waren) maar ¨gepraat¨. Niet echt woorden, maar wel veel klanken.

Aan het einde koos Thomas met de kaartjes nog voor een nieuw spelletje, wat wij er heel leuk uit vonden zien. Thomas lag op zijn rug en Kanoa duwde Thomas en Stephanie voort door tegen de linkervoet van Thomas aan te duwen. Oh ja, en Thomas is ook nog gefilmd door onderwatercamera terwijl hij zwom en speelde met Kanoa, benieuwd naar de foto’s die we na afloop krijgen (en die vorige keer heel erg mooi waren)!

Vanavond gaan we met de andere therapiegezinnen een boottochtje maken en dan hopelijk morgen weer een blog over meer focus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *