Thomas, Dag 8 – 29 augustus 2018

Vandaag waren Suzanne en Eveline assistent-dolfijntrainers. Als jullie willen weten hoeveel vis een dolfijn per dag eet (8-10 kg vis), welke soorten vis en waarom ze ook ijsblokjes krijgen, dan kunnen jullie je dus bij de dames melden!

Ze hebben weer veel informatie gekregen over de verzorging van dolfijnen en het voedsel voor de komende zwemsessie voorbereid. Alle dolfijnen hebben hun eigen koelboxje met vis. Verder hebben ze slingers gemaakt voor Sami, het jonge dolfijntje die as vrijdag 3 jaar wordt!

Thomas heeft in de woorden van Stephanie een super-goede dag gehad. Heel gefocust, goed naar de therapeuten gekeken als ze wat tegen hem zeiden.
In de kamer het gebruikelijke ritueel en daarna moest Thomas door een tunnelbuis heen kruipen. Eerst had hij er niet al te veel zin in maar uiteindelijk heeft hij het toch goed gedaan en vond hij het zelfs heel grappig. Soms even doorzetten kan dus lonen. De spraakcomputer stond net buiten Thomas zijn bereik en hij wilde echt heel graag iets vertellen, dus Thomas is nog iets verder gekropen om dan net bij de computer te kunnen. Hij koos weer het spelletje met de bal met ronddraaiende lampjes in de vorm van sterren. Stephanie zei toen: ik doe het grote licht even uit dan kan je het beter zien en terwijl ze het zei keek Thomas heel duidelijk naar de lichtschakelaar. Goed geluisterd Thomas.

Mooi filmpje van Thomas en Kanoa !

Toen een handelingsgerichte opdracht waarbij er een bak met bonen was en een bak met zand en ze daar samen met een lepel uit schepten (de therapeut samen met Thomas). Daarbij keek Thomas erg goed. Een tip die we kregen is dat, als je met een werkje bezig bent dat veel focus vergt, dat je dat even onderbreekt door kort liedje (hoeft maar 20 sec. te zijn) om dan weer verder te gaan met het werkje. Op die manier is Thomas er qua focus weer bij en wordt het succesgevoel voor hem zelf groter (omdat hij dan langer een taakje kan volhouden).

In het water had Thomas er direct weer veel zin en plezier in. Hij maakte goede keuzes in de kaartjes. De keuzes duurden vandaag overigens wel lang, maar het was adequaat. Zo zei Thomas bij het plaatje van ¨met de ringen spelen¨ al die, maar hij moest het plaatje ook aantikken. Dat liet toen best lang op zich wachten, maar uiteindelijk deed hij het toch maar weer mooi!

Thomas heeft vaak die, die, die gezegd en als er een liedje voor hem wordt gezongen vindt hij dat heel fijn.

Tussendoor weer even in de grote mat gerold voor diepe druk en met mondmotoriek gewerkt (dat laatste vond hij iets minder prettig maar heeft het wel toegelaten). Stephanie ziet dat het voor Thomas heel belangrijk is rustig te vertellen wat je gaat doen, dat hij daar echt naar luistert en de boodschap goed oppakt. Qua woordgebruik laat Thomas deze weken, naast de al bekende woorden ¨die, eten en ettie¨ niet veel meer woordgebruik zien. Toch denkt Stephanie wel dat, in combinatie met lichaamsperceptie en goed gebruik van de spraakcomputer, dit geactiveerd kan worden. Onder andere door tactiele prompt veel te gebruiken, iets waar we al mee bezig zijn bij bijvoorbeeld het woordje ¨hap¨.

Tijdens het zwemmen zei Thomas steeds tegen Kanoa ¨die, die die¨ en daarna ¨eten¨. Stephanie heeft dat herhaalt met: ¨Ja, Kanoa wil wel eten, wat een goed idee¨, en toen mocht Thomas een visje geven. Daarvan heb ik niet een hele goede foto overigens.

Gisteren schreef ik al dat Thomas ook ondeugender en ondernemender wordt. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben drinkt hij net Salo zijn frisdrankje uit een gewone beker helemaal op en zet de beker daarna keurig op tafel. Drinken uit een beker op zich kan hij wel, maar meestal laat hij daarna of de halfvolle beker vallen of kiepert de helft over zijn shirt. Op zijn mooie Syndroom van de Lach shirt zitten nu wel wat scheuten drinken, maar het meeste heeft Thomas lekker opgedronken terwijl hij nu heel ondeugend kijkt. Op naar morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *