Van kapitein naar superster

Als een ware superster kwam Puck vanmorgen de binnenruimte van het CDTC uitgelopen. Klaar voor de tweede dag!
Ik schrijf deze tweede blog terwijl (bijna) iedereen in het water ligt bij Lions Dive. Jelle is even snel op en neer naar onze villa om mijn bikini te halen (dank je wel schat! … jawel.. ik dacht écht dat ik die ook ingepakt had vanmorgen maar helaas toch niet). Hier bij Lions Dive ligt het grootste zwembad van Curaçao met 50 meter lengte. Het is een heerlijk bad wat uitkijkt over de zee bij Mambo boulevard.
Ik lig nu relaxed op een strandbad deze blog te schrijven en hoewel ik bijna niet kan wachten om ook het verkoelende water in te duiken is het stiekem ook erg leuk naar de lol die onze meiden onderling kunnen hebben te kijken. Puck oefent de handstand onder water en de koprol samen met Bente – Soof springt regelmatig als een potlood steeds in het water en Joes kan haar dan heel goed bekijken onder water met een duikbril en Frank mag wanneer de meiden wat verder weg gezwommen zijn als “veerboot” fungeren en ze weer naar de kant “transporteren”. Haha.
Vanmorgen had iedereen direct veel zin in de dag. Daarnaast raken we ook allemaal steeds meer in het ritme van hier waardoor we niet meer zo super vroeg wakker worden. Dat is fijn, de therapietijd van 10:30 uur waardeer je op deze manier ook een stuk meer.
Nadat (dus blijkt nu net bijna) vanmorgen alle spullen weer gepakt waren voor een dag bij het CDTC & Mambo hebben we voor vandaag ook nog een lekkere picknick gemaakt en vertrokken we naar het CDTC. Zonder file of ander oponthoud konden we direct doorrijden waardoor we ruim op tijd aan kwamen.
Talina en Anne-Roos kwamen Puck ophalen en zijn direct naar binnen vertrokken. Daar start de therapiedag altijd met verschillende oefeningen gericht op de gestelde doelen en het omkleden.
Wij blijven als gezin dan nog even op de picknick banken zitten en wachten dan op Laura en Nadine die met alle zussen aan de dag begint.
Een van de doelen voor Puck is het (beter) leren vertalen van haar eigen en andermans emoties. Puck heeft de neiging emoties van anderen “over te nemen” waardoor als iemand verdrietig is, zij ook verdrietig wordt. Zo ook met boos of verlegen. Vandaag hebben ze samen gewerkt aan de verschillende emoties en het voelen van deze emoties. Waarbij iedereen zijn/haar eigen emoties heeft en mag hebben. Deze emoties komen de aankomende dagen ook nog regelmatig terug op verschillende manieren. Daarnaast blijft het uitspreken/articuleren van haar woorden en haar motorische vaardigheden te verbeteren een doel. Gecombineerd gaat Puck hiermee aan de slag. Na het binnen uitgebreid leren aan de hand van kaartjes / woorden / matchen / een parcours en het benoemen en zien van de verschillende emoties kwam team Puck naar buiten, klaar om buiten verder te werken.
Met haar hand in de lucht een luide “jeah!”, lachen voor de foto en High-five van papa en Jelle liep ze naar het Dock. Chabelita de dolfijn lag al op haar te wachten en het duurde dan ook niet lang voor ze in het water lag en met Chabelita ging werken en zwemmen.
Soof – Joes en Bente hebben wij vandaag tijdens de therapie bijna niet gezien. Enthousiast liepen zij zelf direct met Laura en Nadine mee. De meiden hebben bij Laura en Nadine verschillende zaken met elkaar besproken en gedaan. Wij krijgen als ouders hiervan niet direct een verslag of worden in alles gedeeld, gesprekken vinden deels vertrouwelijk plaats, maar dat zij met elkaar een op maat gemaakt programma maken blijkt wel uit verschillende dingen.
Zo mag Bente als voorbeeld binnenkort een hele ochtend mee met Matthias (fysiotherapeut bij het CDTC) een sessie begeleiden. Dit omdat Bente zelf aan heeft gegeven in de toekomst te willen werken als fysiotherapeut en zij nieuwsgierig is naar het werk als fysiotherapeut bij het CDTC. Door een sessie mee te begeleiden bij een andere therapie patiënt zal ze veel leren/inzicht krijgen op verschillende vlakken. Daarnaast lijkt het haar nu ook interessant om in de toekomst mogelijk hier een stage te gaan lopen. En een betere inkijk kun je niet krijgen!
Daarnaast speelt het zijn van een brusje (zo noemt men een broertje of zusje van een broertje/zusje met een handicap) een centrale rol. Wat dit betekent voor je, wat de voordelen maar ook wat de moeilijkheden soms kunnen zijn. Ingegaan wordt juist op ieder brusje individueel en waar zijn/haar behoefte ligt. Daarnaast mag alles besproken worden wat er mogelijk nog meer speelt of aandacht zou mogen verdienen in het leven van hem/haar. Ik vind het wonderlijk te zien hoeveel vertrouwen al onze kinderen nu al hebben in de verschillende teams om hen heen. Of het nu Puck is met haar team of de zussen met hun team.
Wij zitten als ouders tijdens de momenten dat alle meiden met hun programma bezig zijn op het uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over Puck en 1 ander therapiekind. Hierdoor hebben wij de rust en de ruimte om met elkaar alle stappen te bespreken en af te stemmen hoe we thuis zaken met elkaar kunnen blijven oefenen. Dit is erg fijn. Ook kunnen we mooie filmpjes en foto’s maken en leuke plannen bedenken voor na de therapie.
Zo staat er een duik voor de mannen gepland, houden wij een meiden dagje, zijn er al wat mooie snorkel locaties besproken en zullen we zaterdag ook Sinterklaas in gaan halen in het centrum op Brionsplein.
Voor nu wens ik jullie een fijn moment waar in de dag je jezelf bevind. Wij gaan ons aankleden en zo richting happy hour – kennismaken met alle andere therapiekinderen en ouders die in dezelfde periode therapie krijgen.
Ayo!