Verslag eerste therapieweek van Vitoria

Nadat we  een lekker weekend hebben gehad,  was maandag 19 augustus eindelijk de eerste therapie dag. Aangezien dit de twee keer therapie is, voelen we ons een beetje thuis, maar toch ook wel een beetje spannend. Vandaag kreeg ze een  half uurtje extra voor de therapie tijd ivm een intakegesprek. Onze therapeut heet Stephanie (logopedist) en onze dolfijntherapeut heet Kanoa (de mannetjes dolfijn van het team).

“Kanoa is de zoon van Mateo en Renata. Je kunt hem herkennen aan zijn speciale grote ronde ogen en kleine slanke lichaam. Hij is erg dapper, gemotiveerd en leergierig. Tijdens de sessie praat hij graag met zijn trainers.” (Bron: CDTC)

De therapie was een succes ! Ons doel voor Vicky is: leren praten/communiceren, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Vicky mocht vandaag voor de eerst keer met zwemvliezen zwemmen om  zelf vertrouwen te krijgen en zelfstandigheid aan te leren. Dit ging ook heel goed !

Na de therapie hadden we  een gesprek met de therapeut. Ze vertelde dat het heel goed is gegaan. Na de therapie hebben we lekker gezwommen, gespeeld,gedouched, gegeten. Hierna zijn we lekker gaan slapen, want morgen is de tweede therapie dag.

Op dinsdag was Vicky moe van alle inspanning. Ze heeft met een ander meisje (deelnemer van therapie) een deel van de therapie samen gewerkt. Het was heel mooi om te zien. Twee therapeuten, twee dolfijnen en twee lieve meisjes (deelnemers). Het was zo mooi om te zien; de interactie tussen die twee. Ze moesten opdrachten kiezen, delen en soms om de beurten wachten.

Op de derde dag ging het beter dan op dinsdag. Vicky heeft binnen hard gewerkt. Intensief met SI (sensorisch integratie) om de prikkels te verminderen. Op woensdag is dokdag (broer en zus mogen dan mee doen in de therapie).Helaas werd dat voor sommige kinderen verschoven. Dit kwam doordat Chabelita (dolfijn) niet lekker was in het weekend en dan zouden de dolfijnen gescheiden zijn. Chabelita en Nuba voor een kant, Bonnie, Sami en Kanoa aan de andere kant. Ivm de drukte krijgen sommige kinderen  morgen de dokdag, dus Fred ook.

Vicky heeft weer samen met het andere meisje (deelnemer) gewerkt. Dat ging heel goed. Stefanie heeft voor de duidelijkheid twee regels opgeschreven voor Vicky:

  1. Ze mag niet langs de brug lopen zonder een hand te geven, want dat is veel te gevaarlijk. (tussen de brug en het doek wiebelt het veel). Vicky mag tot aan de burg zelfstandig Lopen.
  2. Ze mag alleen een ding per keer kiezen, niet twee. (bijv. Ze mag kiezen tussen twee spelletjes met de dolfijn spelen, maar Vicky kiest altijd allebei. Hierdoor is het onduidelijk wat ze wilt) Dus omdat het niet goed ging, koos de dolfijn een plaatje en nam die mee naar Vicky. Dit doet hij tot ze begrijpt dat ze maar 1 ding per keer mag kiezen.

Thuis doet Vicky dit ook. Dit willen we corrigeren. Vicky krijgt de keuze tussen dingen (bijv. Wat ze op brood wil. Niet  hagelslag en chocopasta tegelijk. Het is het een of het ander)

Morgen is het weer een intensieve dag, hopelijk begrijpt  Vicky wat de bedoeling is.
Tot morgen!

Eindelijk was dan voor Fred de dokdag! Hij mocht mee doen in de therapie. Hij was de assistent van de dolfijntrainer en de therapeut. Fred heeft z’n zus en de dolfijn geholpen met de instructies. Het was geweldig! Voordat Vicky naar het water kwam,  heeft ze binnen gewerkt.

Aangezien Vicky niet alleen naar de brug mag lopen, hebben we gister samen met de therapeut afgesproken dat ik me verstop als Vicky langs de brug komt. Alleen Ricardo mocht er bij zijn. (Vicky luistert beter naar Ricardo dan naar mij).

De eerste keer ging niet goed. De therapeut heeft Vicky teruggestuurd. Dmv een trucje en beetje masseren, maakte ze duidelijk  dat ze samen naar de brug moesten  lopen, anders mocht ze niet zwemmen. Vicky wees aan: dat is goed. Samen met Ricardo en Stefanie ging ze samen langs de brug naar de dok.

Het was een geweldige dag. Nu zwom Vicky met Sami i.p.v. Kanoa. Een andere deelnemer is heel erg bang voor water. Het duurt heel lang voordat ze in het water komt. Sami heeft niet zo veel geduld om te wachten, dus de dolfijnen zijn verwisseld. Vicky kan goed opschieten met alle dolfijnen. Bonnie en Sami waren twee jaar geleden de dolfijnen therapeuten van Vicky, dus dat ging helemaal goed!

Het was echt een super therapiedag vandaag !

Stefanie zei dat het tijd was om binnen te werken. Vicky was lekker rustig en ontspannen. Binnen is heel veel SI (sensorisch integratie) aangeboden. Vicky is goed gemasseerd en heeft onder twee verzwaringsdekens gelegen. Dit vond ze heerlijk en ze voelt zich veilig. Stefanie zei dat ze heel heel rustig bleef met haar oogjes dicht ☺.

Vicky is ook veel bezig met haar mond motoriek. Ze maakt hiermee heel veel geluid en bewegingen. De therapeut en stagair hadden het idee dat Vicky twee keer “ja” gezegd had, want er was niemand bij,  alleen hun drie.(spannend hé)

Toen ze naar buiten gingen, deden we net als donderdag. Ik verstopte me bij de brug, maar het  ging helemaal goed vandaag! Samen met Stefanie en Ricardo liep ze rustig langs de brug naar de dok! Top Vicky!!! Ze was erg gefocust in het water. Alleen Sami wilde bijna niets doen. Ja, dat kan ook gebeuren. hahhaaha.

Vicky heeft  dus  samen met beide dolfijnen gewerkt. Met Bonie en een groot deel met Kanoa. Voor het meisje dat heel erg bang is voor water was het ook fijn om samen met Vicky te werken. Doordat  Vicky erbij was,  kon ze ook een beetje ontspannen,  genieten en hoefde ze niet  aan het water te denken.

Ik vond het een top dag !

Zaterdag is het familie zwemmen, dus ik, Fred en Ricardo mogen ook met Vicky en de dolfijnen zwemmen! We hebben er heel veel zin in.