Hoofd Dolfijntrainster Esther, een interview

We spreken met Esther. Zij is Hoofd Dolfijntrainster bij het CDTC.

Waarom zijn juist dolfijnen zo bijzonder voor therapie?esther
Van nature is een dolfijn een nieuwsgierig dier dat graag interactie zoekt met mensen. Dolfijnen hebben een groot empatisch inlevingsvermogen en zijn bijzonder goed in staat om zich aan te passen aan de individuele behoefte van een patiënt.

Aangezien oogcontact een belangrijke voorwaarde is voor communicatie en interactie, speelt het oogcontact tussen patiënt en dolfijn ook een essentiële rol tijdens de therapie. De patiënten voelen zich ook gelijk aan de dolfijn, omdat ze op gelijke hoogte zijn in het water.

Ten opzichte van andere dierondersteunende therapieën is het een groot voordeel dat wij een deel van de therapie in het water kunnen uitvoeren. De patiënten zijn doorgaans meer ontspannen in het water.

Hoe wordt een dolfijn een therapiedolfijn?
Tijdens het trainen van een therapiedolfijn wordt de nadruk gelegd op de tolerantie van een dolfijn naar de patiënt toe. Veel patiënten hebben bijvoorbeeld niet de volledige controle over hun armen en/of benen. Therapiedolfijnen worden juist beloond als ze hier rustig op reageren. We geven de dieren veel ruimte en tijd om hier aan te wennen. Tijdens de therapie worden de dolfijnen gestimuleerd en beloond voor eigen initiatief. Vrije interactie speelt dan ook een zeer belangrijke rol tijdens de watertijd.

Bij het CDTC hebben we momenteel 5 therapiedolfijnen: Bonnie, Papito, Nubia, Kanoa en Chabelita.

Wat brengt de dolfijn teweeg?
De dolfijn is de motivator en de beloning voor het gewenste gedrag. Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek (Dr. Nathanson) wijst uit dat patiënten (met het syndroom van Down) door interactie met dolfijnen in het water tot vier keer langer hun concentratie kunnen vasthouden.

Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.

Wat is de rol van de dolfijntrainster bij de therapie?
De dolfijntrainsters sturen de dolfijn aan en begeleiden de samenwerking tussen therapeut, kind en dolfijn. De dolfijntrainers maken deel uit van het therapieteam samen met de therapeut, de dolfijn en de stagiair. Vrije interactie speelt een belangrijke rol tijdens de watertijd en daarom worden de dolfijnen goed beloond als zij eigen initiatief tonen.

Maakt het uit welke dolfijn aan een kind wordt toegewezen?
We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillende karakters van onze dolfijnen. Op deze manier proberen wij ervoor te zorgen dat er een optimale interactie kan plaats vinden tussen patiënt en dolfijn.

Wij krijgen weleens de opmerking, dat het zielig is om dolfijnen in gevangenschap te houden. Hoe staat het CDTC daar tegenover?
De dolfijnen bij het CDTC zijn Atlantische tuimelaar dolfijnen, die in de meeste gevallen bij ons op Curaçao zijn geboren, of naar Curaçao zijn gekomen vanuit het Roatan Institute for Marine Sciences in Honduras. Atlantische tuimelaar dolfijnen staan bekend om hun zachtaardigheid, leergierigheid en nieuwsgierigheid: eigenschappen die ze tot de perfecte therapie partners maken.

De dolfijnen wonen hier in een ruime lagune die slechts met natuurlijke rotsen is afgeschermd van de zee en er stroomt dus gewoon zeewater door. Er hoeven geen chemicaliën zoals chloor worden gebruikt. Door de natuurlijke afscheiding botst hun sonar niet tegen dichte wanden. In de lagune kunnen zij jagen op levende vissen, die gewoon vanuit de zee in de lagune kunnen komen. Op deze manier gebruiken zij hun sonar zoals ze deze ook in het wild zouden inzetten. Er vindt dus veel natuurlijk gedrag plaats.

Het feit dat onze dolfijnen geregeld zwanger zijn en baby’s krijgen, duidt op een goede en gezonde leefomgeving.

Het welzijn van de dolfijnen komt altijd op de eerste plaats. Het CDTC heeft op het terrein een gespecialiseerde dierenarts.

De dolfijnen krijgen een hoogwaardig dieet. De vis die wij voeren is vers en van zeer goede kwaliteit.

De dolfijnen zijn speciaal getraind voor het programma van het CDTC en worden hoofdzakelijk ingezet voor therapeutische doeleinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *