Anjet van Dijken

Journalist en social media adviseur Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar eigenwijze, drie jaar oudere, meervoudig gehandicapte broer Jalbert. Anjet weet als geen ander hoe belangrijk broers en zussen zijn. Als Vriendin van Syndroom van de Lach legt zij uit waarom.

Partners for Life

Een broer/zus band is lachen – images-7gieren – brullen, geintjes uithalen, maar ook: ruzie maken, goed maken en opnieuw beginnen. Het is de langste band in een mensenleven, vaak langer dan met de ouders: misschien is een broer of zus wel de enige partner for life te noemen…

Dit geldt ook voor broers en zussen van een kindje met een (meervoudige) handicap. Vraag zo’n broer of zus “hoe het is”, en hij of zij zal zeggen “gewoon”. Natuurlijk gaan dingen soms (heel) anders, maar een blik kan voldoende zijn om boos te worden of om samen grote lol te hebben. Toch zien niet alle mensen, klasgenoten of vrienden dat, of kunnen dat direct begrijpen…

Daarom is het zo goed dat Syndroom van de Lach zich richt op een gezinsgerichte therapie (de Dolfijnondersteunde therapie bij het CDTC). Zij laten zien dat het betrekken van broers en zussen bij de therapie essentieel is voor het gezin, maar ook voor die broers en zussen. Uit recent Nederlandse onderzoek blijkt inderdaad dat 60% van hen behoefte heeft aan contact met andere broers en zussen.

Onder elkaar kunnen ze vrijuit van gedachten wisselen, over gevoelens praten, of juist even helemaal niets uitleggen. De herkenning vinden in een half woord – of natuurlijk: een lach. Syndroom van de Lach zorgt niet alleen voor een goede therapie, maar ook bijzondere momenten tijdens en daardoor dierbare herinneringen bij thuiskomst en vele maanden, jaren erna. Deze therapie is goud voor de toekomst van je kind, en het héle gezin!

brussen

Journalist en social media adviseur Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar eigenwijze, drie jaar oudere, meervoudig gehandicapte broer Jalbert. Na haar tijd bij BNR Nieuwsradio besloot zij het Broers- en zussenboek, voor en door brussen van een bijzondere broer of zus te schrijven: een boek dat zij zelf had willen lezen toen zij jonger was. Boordevol verhalen en informatie. Floor, Pien en Mees, de zussen en broer van Suus, staan zelf ook in het boek!

Meer informatie (ook over het genoemde onderzoek) vind je op brussenboek.nl. Het boek is in iedere boekwinkel te bestellen en op www.lannoocampus.nl/broers-en-zussenboek. Wil je een persoonlijk en gesigneerd exemplaar? Stuur Anjet een mailtje op jetalert@live.com (er komen nog wel verzendkosten bij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *