Clifton

Clifton is een beginnende puber van 12 jaar oud. Hij zit op speciaal cliftononderwijs, omdat hij autisme heeft. Hierdoor kijkt hij met hele andere ogen naar de wereld . Gelukkig kan hij wel contact maken,  maar dit lukt slechts door aangeleerde sociale vaardigheden.

Doordat hij eruit ziet als een vlotte stoere jongen en zijn spraakvaardigheden vaak gekopieerd zijn van volwassen gesprekken, wordt hij vaak verkeerd begrepen. Hij neemt alles letterlijk wat een ander zegt en hierdoor ontstaat vaak verwarring in de communicatie.

Clifton kan zich niet uiten, praat niet over zijn gevoelens en/of problemen en vraagt geen hulp. Cliff is niet te “lezen”, maar hij kan zelf andere mensen ook niet “lezen”. Dit leidt tot gênante en ingewikkelde situaties.

Hij zoekt geen geborgenheid bij mensen, voelt zich zelden veilig en is vaak angstig. Alleen zijn hondje Charlie voelt hem feilloos aan en Cliff lijkt haar wel liefde te kunnen geven. Ze zoeken elkaar vaak op.

Het grootste probleem is, dat de meeste mensen Clifton vaak overschatten, hierdoor heeft hij een laag zelfbeeld en is hij erg onzeker. Door zijn sociale beperking speelt hij vrijwel nooit buiten. De opgekropte prikkels en gevoelens leiden bij Cliff vaak tot angsten en boosheid op de meest onverwachte momenten.

Wij hopen dat Cliff door de dolfijn-therapie, de gelegenheid krijgt om te werken aan zijn zelfbeeld en vertrouwen leert te krijgen in zichzelf en anderen. Maar ook om toch gevoelens te leren herkennen en deze te uiten. Hulp te vragen waar nodig. Misschien zelfs wel het aanleren om een ander te kunnen lezen.

Door de therapie als gezin te volgen, hopen we als gezin toch wat beter op elkaar in te kunnen spelen. Stijn, zijn broertje van 7 jaar, zou heel graag willen dat ze elkaar beter leren begrijpen, waardoor ze misschien minder ruzie krijgen.

Lieve groetjes Ray, Saffira, Clifton en Stijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *